De begripvolle Zaanse politie

De wekelijkse zaterdagblog van Jo Cortenraedt

Zaterdag 10 september 2016

Minister-president Mark Rutte praat stevige taal de laatste dagen, als het gaat om jongeren met Turkse roots, die rotzooi trappen. ‘Lazer op’ zei hij in Zomergasten. En vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie: ‘tuig van de richel’. 

Je kunt je natuurlijk afvragen of je aanspraak kunt maken op de titel ‘staatsman’ als je dit soort straattermen gebruikt. Van de andere kant is het wel duidelijk.

Al gauw wordt in Nederland door de ‘deskundigen’ uitgelegd waarom een premier zoiets zegt en dan kan het alleen maar met de verkiezingen van volgend jaar te maken hebben. Politici van andere partijen dan die van Rutte, haasten zich dan ook om dat zo te zeggen.

Voor mij mag ie het zo zeggen, maar nog liever heb ik dat het gevolgd wordt door daden. En dat is nog de vraag, want Nederland is soft, de politie voorop. En dat voelen die Turkse gasten die Zaanstad onveilig maken. Net zo goed als Marokkaanse jongeren dat op vele plekken in het land merken. En overigens ook de Nederlandse autochtone schoften, die de boel op stelten zetten. Ze merken dat de politie hier heel voorzichtig is en zich in het gezicht belachelijk laat maken.

Dat ligt naar ik vermoed toch vooral aan de politieleiding, die waarschijnlijk is ingekapseld door mediators en sociologen. En door de politiek die de politie aanstuurt en in feite aan de ketting legt met allerlei maatschappelijke analyses over probleemjongeren.

De raddraaiers lachen de politie uit op het filmpjes, ze zetten de Nederlandse agenten compleet voor joker. En wat zegt de burgemeester van Zaandam? ‘De politie doet respectvol werk en ik denk dat de jongens dat zien’.

Haha, die hebben juist geen gram respect voor de politie, dat laten ze heel duidelijk zien. Ook niet voor de Nederlandse samenleving in z’n algemeen. Het optreden van deze Turkse jongeren met grote zonnebrillen bij Pauw was verbijsterend. Alleen het dappere gemeenteraadslid Juliëtte Rot, gelukkig niet blank dus ook niet meteen ‘discriminerend’, durfde heldere taal te spreken. Ze noemt de simpele feiten: drugshandel, vernielingen, geweld en intimidatie.

Maar nee, in Nederland spreken we daar anders over. Zoals socioloog Jan Dirk de Jong. Hij spreekt van groepsdruk. ‘Sos wordt aangezet tot vervelend gedrag.’ Kijk, dat is nog eens een statement.

Of jongerenwerker Burak Sandikci: ‘Ze zijn langdurig werkloos. We moeten het gesprek met ze aangaan. Niet meer blauw op straat, want dan voelen ze zich de boosdoener’

Oftewel, veeg het maar onder het tapijt.

De Turkse jongeren geven de schuld aan de Nederlandse media. Ja, dat zal wel, want ze zijn geen vrije pers gewend. Thuis staan de schotelantennes naar Ankara gericht. En ze eisen een buurthuis, dan zouden de problemen opgelost zijn. Maar wat blijkt: de jongerenafdeling in het buurtcentrum is al een tijd gesloten want er gebeurde van alles zoals een gijzeling en uiteindelijk werd de boel kort en klein geslagen.

De vele sociologen en in hun kielzog menige politicus wijten altijd alle problemen, inclusief het terrorisme, aan economische omstandigheden. Geen werk, achterstandswijk etcetera.

Dat wordt zo langzamerhand wel een erg simpele uitleg. Ik ken genoeg Turkse jongeren die wel degelijk een goede baan hebben. Die werken hard, doen hun best en hebben geen behoefte om rotzooi te trappen. Maar op gajes dat de hele dag maar wat rondhangt en criminele feiten pleegt, zit geen werkgever te wachten. De overheid is niet alles schuld, je moet zelf ook nog wat doen.

Voor de Turkse jongeren uit Zaanstad is echter een veel betere oplossing beschikbaar. Ook zij zullen in meerderheid Turkije zien als hun heilstaat, ook al zijn ze er niet geboren. En Erdogan beschouwen ze ongetwijfeld als hun grote leider.

Ik zou zeggen, vlieg met z’n allen daar naar toe en ga voor de Turkse agenten gekke bekken trekken, met de middelvinger omhoog en dat op YouTube plaatsen.

Ze hebben dan ogenblikkelijk een baan. Namelijk wasknijpers maken in de gevangenis.

 

Jo Cortenraedt

Lees ook