Bokrijk houdt van hout!

BKRK-Awards slaan brug tussen heden en verleden

Auteur: Jempi Welkenhuyzen
Donderdag 29 september 2016

Bokrijk is een (openlucht)museum. Dat is algemeen bekend. Een bredere deur opentrappen kun je niet! Maar Bokrijk zorgt ook voor een nieuwe insteek door opnieuw stil te staan bij het feit dat het verleden nog wel degelijk relevant is. Het Provinciaal Domein doet dit door ambachten van toen te koppelen aan hedendaags vakmanschap. Daarvoor is Borkijk Brandmerkt in het leven geroepen. Tijdens vorige edities ging de aandacht uit naar materialen als leer en keramiek. Dit keer krijgt hout de aandacht.

Met de ‘BKRK-Award’ slaat Bokrijk een brug tussen eigentijdse vormgeving en authentiek vakmanschap. De opdracht bestaat eruit een object uit het dagelijkse leven te ontwikkelen en zo het vakmansschap in alle facetten te tonen.  

,,Een van de ambachten waarmee je in het Openluchtmuseum kennis kunt maken tijdens de nieuwe dagelijkse ateliers is houtbewerking”, aldus gedeputeerde Igor Philtjens (Toerisme, Cultuur en Erfgoed). ,,In het kader van het project 'Bokrijk Brandmerkt' (BKRK) willen we ook het eigentijdse karakter van deze plek benadrukken. Zo kon het publiek afgelopen zomer nog meebouwen aan Bokrijk Sengu, een houten bouwpakket gemaakt uit bomen van het domein. Sengu staat voor kennisoverdracht.”

En ook in de derde BKRK-ontwerpwedstrijd staat hout centraal. Meer dan 20 ontwerpers hebben de afgelopen tijd de meest uiteenlopende objecten ingediend. De jury koos daaruit drie laureaten. Steven Gauwberg uit Stekene, meubelmaker en opera-decorbouwer, won de eerste prijs voor zijn 'schilmeshouder', goed voor 1000 euro.

De bekende ontwerpersgroep MDST van Tania De Bruyker kreeg de tweede prijs voor haar robuuste borden of broodplanken naargelang het gebruik

Jolien Fagard ontwierp een nieuwe versie van het aloude dominospel: Bloklijk, goed voor een derde prijs.

Alle ontwerpen worden in productie gegeven en zullen binnenkort in de Bokrijkwinkel te koop worden aangeboden.

Voor de liefhebbers: Bokrijk is nog tot en met 23 oktober geopend. Een aanrader in de herfst! Info: www.bokrijk.be

Foto’s: Jempi Welkenhuyzen en Museum Bokrijk

Lees ook