Mediterrane levenslust in de Hoofdstad van de Smaak

De Goei Goesting, l’Apéri Vino en Buon’Eatalia

Auteur: Maarten van Laarhoven
Dinsdag 20 september 2016

Hij groeide op in een Italiaanse buurt met veel Italiaanse vrienden, waar bijna alle moeders verschrikkelijk lekker konden koken. „Alles stond er in het teken van eten en drinken en dat alles in een  vriendschappelijke sfeer,” vertelt Dirk Hendrickx, eigenaar van drie vooraanstaande horecazaken aan de Zuivelmarkt in het centrum van Hasselt. 

In de binnenstad van de hoofdstad van Belgisch-Limburg is het op deze prachtige zonnige dinsdagochtend in augustus opvallend rustig. De marktkooplieden op het Kolonel Dusartplein, de grote vlakte tussen de kleine ringweg en het centrum, hebben alle tijd voor een praatje. 

Bijna zou je denken dat heel Hasselt nog met vakantie is. Maar niets is minder waar, zo blijkt wanneer we tweehonderd meter doorlopen richting de Zuivelmarkt. Op nummer 20, pal naast stadsbistro de Goei Goesting − een van de gastronomische pareltjes in de Hoofdstad van de Smaak – is het bij l’Apéri Vino, een op Italiaanse leest geschoeide food- en wijnbar, een en al bedrijvigheid. 

Weldaad

Waar je in de rest van de stad een spreekwoordelijke speld kunt horen vallen, heerst hier die typisch drukke, Italiaanse sfeer die doorgaans wordt ervaren als een weldaad: terwijl het stoompijpje van het cappuccino-apparaat luid sissend zijn werk doet, worden de eerste glazen spumante ingeschonken. Op het aperitiefterras is het rond 11 uur al lekker druk. Een wat oudere heer is verdiept in het Belang van Limburg. Op de achtergrond klinkt − nauwelijks hoorbaar – jazzmuziek. 

Eigenaar Dirk Hendrickx – hij schudt de ene na de andere hand – beziet het allemaal met een tevreden glimlach. Dit is precies waar hij altijd van gedroomd heeft. „Al sinds mijn vroege jeugd ben ik geboeid door de Italiaanse sfeer. Ik ben dol op alles wat het Italiaanse land zo rijk maakt. En wat misschien nog veel belangrijker is: ik ben altijd blijven dromen. Het resultaat zie je hier terug.” 

Museum

De 55-jarige Hendrickx is tevens eigenaar van de twee zaken aan weerszijden van l’Apéri Vino: brasserie de Goei Goesting aan de linkerkant en ristorante Buon’Eatalia rechts. Drie geheel verschillende gastronomische adresjes, al hangt in alle drie de zaken de onmiskenbare sfeer van gastvrijheid. Wellicht komt het doordat de drie eetgelegenheden aan de achterzijde op een geraffineerde manier met elkaar verbonden zijn. Met alle mooie dingen die er te zien zijn, wandel je erdoorheen als was het een museum. Voordat je het in de gaten hebt, sta je in een van de twee andere prachtig ingerichte zaken. 

Buon'Eatalia

Hendrickx – hij wordt bij de dagelijkse gang van zaken in zijn restaurants terzijde gestaan door zijn partner Fabienne Cuypers en zijn zoon Kristof – gaat enkele weken per jaar naar Italië om inspiratie op te doen. Het liefst bivakkeert hij in de buurt van de Amalfi-kust, de schilderachtige streek ten zuiden van Napels. Ook in Forte dei Marmi, een kleine gemeente aan de Toscaanse kust, op zo’n halfuurtje rijden van Pisa, waar vrienden van hem wonen, is hij kind aan huis. Het is tevens de woonplaats van de Italiaanse superster Andrea Bocelli, in wiens villa hij al enkele keren te gast heeft mogen zijn. 

De mediterrane levenslust én de bijbehorende eet- en drinkgewoontes die Hendrickx in Italië aantreft, neemt hij steevast mee terug naar Hasselt, waar l’Apéri Vino geldt als dé aperitiefgelegenheid bij uitstek. „Drie dagen per week, op donderdag, vrijdag en zaterdag, organiseren we hier een onvervalst Italiaans ‘aperitivo’, waarbij onze gasten net als in Italië gratis kunnen genieten van Italiaanse stuzzichini. Verder is het van belang dat de gasten in l’Apéri Vino (de kaart telt 35 open wijnen, red.) vooral zichzelf kunnen zijn en een hapje en een drankje kunnen nemen in een ongedwongen sfeer. Je mag hier niet het gevoel krijgen dat je moet eten. Integendeel, je kunt hier eten,” aldus Hendrickx. 

Eigenlijk, legt hij uit, wijkt het concept van l’Apéri Vino niet eens zo veel af van dat van de Goei Goesting, dat door de combinatie van laagdrempeligheid en eten op niveau misschien wel de ‘beroemdste’ eetgelegenheid van Hasselt is. „De Goei Goesting staat bekend om zijn kleine degustatiegerechten in combinatie met een mooi glas wijn. Het is een vaste waarde in Hasselt waar mensen kunnen genieten en weten wat ze krijgen.” 

L'Apéri Vino

Samen delen

Ook wie eenmaal voet over de drempel heeft gezet in zijn derde zaak (met de speelse naam Buon’Eatalia) komt er zeker en vast terug. Buon’Eatalia heeft alles van een chique zaak, maar ook hier is de schijn een bedrieger van de ergste soort. „Hier kom je niet alleen om te eten. Je komt hier voor de totale beleving, waarbij samen delen en samen genieten het belangrijkst is.” Hendrickx wijst op de grote houtoven, waar dertien pizza’s tegelijk in kunnen. In de keuken heft een van de twee Italiaanse pizzabakkers een lied aan. „Kijk, dit bedoel ik nou. Als het Italiaanse gevoel even weg is, brengen zij het terug.”

 

De Goei Goesting
Zuivelmarkt 18, 3500 Hasselt
+32 11 32 52 82
info@degoeigoesting.be
www.degoeigoesting.be

Buon’Eatalia
Zuivelmarkt 22, 3500 Hasselt
+32 11 71 19 00
info@buoneatalia.be
www.buoneatalia.be

L’aperi Vino
Zuivelmarkt 20, 3500 Hasselt
+32 11 35 04 50
info@laperivino.be
www.laperivino.be

Lees ook