Luikse vrijage met Parijs in museum La Boverie

Gelegen aan de zuidrand van Luik, pal naast de Maas

Auteur: Jo Cortenraedt & Jempi Welkenhuijzen
Dinsdag 23 augustus 2016

Museum La Boverie heet het pas geopende nieuwe museum aan de zuidrand van Luik, pal naast de Maas. Door middel van samenwerking met het Louvre in Parijs is de internationale ambitie voelbaar.

En alweer is er een culturele trekpleister van internationale allure bijgekomen in Luik. De keuze om de stad aantrekkelijker te maken door middel van culturele huizen van statuur, begint steeds meer op te vallen. Tientallen miljoenen euro’s werden gestoken in grote projecten zoals de restauratie van de opera, de concertzaal van het philharmonisch orkest, het museum Grand Curtius en het theater. En sinds dit voorjaar is museum La Boverie aan dit rijtje van culturele parels toegevoegd. Op alle locaties gaat het om investeringen van tientallen miljoenen euro’s.

De Franse invloed in het museum is goed merkbaar. Het gebouw ligt in de as Guillemins-Boverie-Médiacité. Vormgegeven door architect Rudi Ricciotti van onder meer het MUCEM in Marseille.Tussen de
Maas en de 'Dérivation' profileert het nieuwe museum zich als een recreatieplaats voor het hele gezin. Naast het oude gebouw, met de toren van Nicola Schöffer, bekend van de Wereldtentoonstelling in 1905, krijgt het geheel een nieuw élan door het ruime glazen bijgebouw. Eén verdieping van het huis herbergt het beste van de collecties van het Museum van Schone Kunsten. Denk aan namen als Gauguin, Chagall, Picasso, Evenepoel, Delvaux, Margritte en vele anderen. Hiervoor is een interactief parcours ontwikkeld in vier talen. Daarnaast worden veelzijdige, tijdelijke exposities gepland. Die komen op de bovenste verdiepingen van het gebouw, goed voor 300 vierkante meter kunst. Deze tentoonstellingen worden direct door CHAPEAU CULTUUR de stad Luik georganiseerd, ofwel in samenwerking met het Louvre- Museum in Parijs samengesteld. Zo loopt er sinds mei al een eerste tentoonstelling En Plein Air, waar een honderdtal werken van Corot, Pissaro, Monet, Cézanne, Picasso en Renoir aan bod komen. 

President-directeur van het Louvre in Parijs, Jean-Luc Martinez, vertelt over het waarom van de samenwerking. „Ons museum is wereldberoemd en trekt dus ook veel bezoekers uit vele landen. Maar het LUIKSE VRIJAGE MET PARIJS IN MUSEUM LA BOVERIE Museum La Boverie heet het pas geopende nieuwe museum aan de zuidrand van Luik, pal naast de Maas. Door middel van samenwerking met het Louvre in Parijs is de internationale ambitie voelbaar. TEKST Jo Cortenraedt en Jempi Welkenhuijzen hoort ook bij de tijdsgeest om meer naar buiten te treden, door ook op andere locaties aan het werk te gaan. Een samenwerkingsvorm zoals hier in Luik is dan heel plezierig. Er lopen al langer contacten tussen de culturele wereld van Parijs en die van Luik. De taal helpt daar natuurlijk voor een deel bij, maar het heeft ook te maken met een wijze van denken over kunst in het algemeen en exposities in het bijzonder.” Burgemeester Willy Demeyer ziet in al die culturele investeringen ook een aanjagende functie voor de economie. „Het zal meer mensen naar onze stad trekken en die blijven dan in veel gevallen ook eten en eventueel slapen. Cultuur is economie.” •

www.laboverie.com

 

Lees ook