Savelkoul-broers stoppen met restaurant ‘t Klauwes

Eetgelegenheid Wahlwiller verkocht aan ‘twee Maastrichtse heren’

Auteur: Matthijs Van Wissen
Woensdag 10 augustus 2016

Restaurant ’t Klauwes in Wahlwiller, een van de bekendste culinaire adressen in het Limburgse Heuvelland, krijgt een nieuwe eigenaar. De broers Frans en Leo Savelkoul hebben het bedrijf langs de rijksweg N278 (Aken-Maastricht) twee weken geleden verkocht en dragen de zaak per 1 december over aan ‘twee Maastrichtse heren’, aldus Frans Savelkoul.

Wie dat zijn, wil hij op dit moment niet zeggen. Wel wil hij kwijt dat ‘t Klauwes na de overname een wat informeler eetgelegenheid wordt, waarin de nieuwe chef volgens een geheel eigen stijl zal koken. Frans Savelkoul hoopt tijdens het aankomende Preuvenemint meer openheid van zaken te kunnen geven. ,,We werken nog altijd met passie in onze zaak. Toch zijn we blij dat we de zaak nu kunnen overdragen”, aldus Frans. ,,Wij zullen onze laatste maanden als eigenaren van ’t Klauwes niet ongestoord voorbij laten gaan. We gaan onze vrienden, familie en vaste gasten zeker nog in het zonnetje zetten voor we de deuren eind november sluiten.

De beide broers namen ’t Klauwes in 1984 over van hun vader Laurent Savelkoul, die in 2000 overleed. Savelkoul senior stond te boek als groot kenner van de traditionele Limburgse keuken. Zijn vijf kinderen hebben allemaal hun weg gevonden in de Limburgse gastronomie.

’t Klauwes is gevestigd in een oude boerderij, opgetrokken uit ‘klauen’ (grote stenen uit de Maasbedding). Het pand werd in 1972 door de familie Savelkoul in vervallen staat gekocht en ingrijpend verbouwd. Een jaar later werd het restaurant geopend, een handeling waarmee culinaire geschiedenis werd geschreven, want door de aanwezigheid van twee bovengemiddelde restaurants (naast ’t Klauwes had je sterrenrestaurant Der Bloasbalg, gerund door patron-cuisinier Jan Waghemans en zijn echtgenote), groeide het nietige Wahlwiller met zijn paar honderd inwoners uit tot een gastronomische hotspot van formaat, met een mooi uitzicht op de glooiende hellingen van het Limburgse Heuvelland. In de jaren ’80 waren beide zaken getooid met een Michelinster. In het pand van de Bloasbalg is sinds enkele jaren Infini gevestigd. 

Sinds de beginjaren voerde restaurant ’t Klauwes een traditionele keuken, een formule die van meet af aan een succes werd. De culinaire verrichtingen van broer Leo Savelkoul vielen op, overigens niet alleen in Limburg, maar ook in de rest van het land en zelfs in het buitenland. De restaurantgids Lekker concludeerde midden jaren ’90 dat ’t Klauwes ‘onveranderlijk kandidaat voor de eredivisie’ was. Over Leo Savelkoul: ,,Een uitstekende chef, maar zijn doorbraak wordt belemmerd door zijn afkeer van nieuwe ideeën.”

De verkoop van hun zaak betekent voor de broers tevens het officiële afscheid van het Preuvenemint, waar ze ieder jaar opnieuw naar uitkeken. Sinds het prille begin waren ze er ieder jaar bij om Maastricht te late ‘preuve’ van hetgeen Les Frères in hun mars hadden. ,,Meer dan dertig jaar hebben we met plezier op het Preuvenemint gewerkt”, zegt Frans Savelkoul. ,,Waar vele restaurants op het Maastrichtse culinaire festival in de loop der jaren verdwenen, zijn wij elk jaar teruggekomen.”

,,Door de jaren heen is er niks, maar tegelijkertijd heel veel veranderd aan het Preuvenemint. Het concept is hetzelfde gebleven, maar de uitvoering is veranderd. In de eerste jaren van het Preuvenemint had elke stand maar één à twee gerechtjes en proefde je bij elke stand een hapje. Nu verhuizen hele menukaarten mee naar het Vrijthof. Het heeft allebei zijn charme.”

Restaurant ’t Klauwes is tijdens het Preuvenemint gesloten. ,,Vroeger hielden we de keuken in Wahwiller ook open tijdens de dagen op het Vrijthof, maar door het verminderen van het aantal koks in de keukenbrigade,  hebben we vier jaar geleden besloten ’t Klauwes tijdens het Preuvenemint te sluiten.” 

Tijdens hun laatste Preuvenemint als eigenaren van ’t Klauwes is er gekozen voor een heel andere opzet, vertelt Frans. ,,De stand is vergroot en we werken nu met vier partners samen onder één tentdak. Samen met Manjefiek, de Harbour Club en Vojacek Wijnen werken we samen toe naar een onvergetelijke afsluiting van onze carrière op het Preuvenemint. We hopen veel collega’s en gasten te mogen ontvangen in onze stand, om het glas te heffen op de mooie jaren die we beleefd hebben in ’t Klauwes.”

Lees ook

Instagram

Bekijk de laatste #chapeaumagazine feeds op onze instagram

Bekijk onze instagram
 • Magisch Maastricht 2018

  Lees volledig Artikel
  Magisch Maastricht 2018

  Magisch Maastricht 2018

  Kerststad Maastricht op het Vrijthof

 • Jumping Indoor Maastricht 2018

  Lees volledig Artikel
  Jumping Indoor Maastricht 2018

  Jumping Indoor Maastricht 2018

  Topsport tijdens JIM in MECC Maastricht

 • Folie Culinaire

  Lees volledig Artikel
  Folie Culinaire

  Folie Culinaire

  De zesde editie van de exclusieve internationale beurs voor topgastronomie

 • Zangersheide 2018

  Lees volledig Artikel
  Zangersheide 2018

  Zangersheide 2018

  Wedstrijd voor jonge paarden

 • Parkstad culinair

  Lees volledig Artikel
  Parkstad culinair

  Parkstad culinair

  Heerlijk Bourgondisch genieten doe je op Parkstad Culinair!

 • Chasse Patate

  Lees volledig Artikel
  Chasse Patate

  Chasse Patate

  Sportief en culinair genieten in Limburg voor het goede doel.

 • Preuvenemint 2018

  Lees volledig Artikel
  Preuvenemint 2018

  Preuvenemint 2018

  Het grootste eetfestijn van Nederland