Manjefiek: kokend het goede doel steunen

Deelnemers kijken uit naar Preuvenemint 2016

Auteur: Matthijs Van Wissen
Maandag 1 augustus 2016

Het Preuvenemint, het oudste gastronomische openluchtfestijn van Nederland, beleeft deze zomer zijn 35ste editie. Van 25 tot en met 28 augustus is het Vrijthof in Maastricht dé ontmoetingsplek bij uitstek. In de aanloop naar het evenement laat Chapeau Magazine alle 25 deelnemers aan het woord. Deel 8: SVH Meesterkok Wiel Rekko van restaurant Manjefiek.

,,Na zestien jaar staan wij nog altijd met plezier en veel enthousiasme op het jaarlijkse evenement op het Vrijthof. Het verveelt nooit”, zegt Wiel Rekko, patron-cuisinier van restaurant Manjefiek, een schilderachtig gelegen eetgelegenheid aan de Rijksweg aan het einde van de Maastrichtse bebouwde kom.

Rekko – hij is behalve SVH Meesterkok ook uitvinder - is in de loop der jaren uitgegroeid tot een van de vaste waarden op het gastronomische evenement. Liefhebbers van bouillabaisse, Canadese kreeft en oesters in diverse bereidingen, al dan niet in combinatie met een mooi glas champagne, weten de stand van de Maastrichtse SVH Meesterkok feilloos te vinden. Met name de oesters zijn vier dagen lang niet aan te slepen, zo blijkt elk jaar opnieuw. Om zichzelf pijnlijke oester-RSI-klachten te besparen – elke dag meer dan duizend oesters openen kost immers heel wat kracht – ontwikkelde Rekko een aantal jaren geleden de Rekko Oyster Opener, een semi-automatische oesteropener waarmee hij - als het moet - 700 oesters in een uur kan openmaken. En dat zonder kans op hinderlijke stukjes schelp in de oester, terwijl de kans om lelijke verwondingen op te lopen tot een minimum beperkt wordt.

,,Door te doen waar we goed in zijn, koken en het verwennen van gasten, steunen we het goede doel. Daarvoor doen we ieder jaar weer mee! Dat het daarnaast ook nog super gezellig is, is mooi meegenomen”, verklaart de Maastrichtse chef-kok zijn drive om telkens weer deel te nemen aan het evenement.

Zijn restaurant aan de Rijksweg in Maastricht is tijdens het Preuvenemint gesloten. ,,Zo kunnen we ons volledig focussen op die gezellige dagen op het Vrijthof. We gaan niet anders koken dan we in Manjefiek doen. De mensen die het Preuvenemint bezoeken weten waarvoor ze onze stand moeten bezoeken. Wie onze typische ‘Manjefiekgerechten’ nog niet kent, doet er goed aan onze stand op het Preuvenemint te bezoeken. Dan maken we er samen een smaakvol evenement van!”

Lees ook