(Fotoverslag) 35ste Preuvenemint geopend met bescheiden ontvangst

Gastronomisch festival beleeft warmste editie tot nu toe

Auteur: Jo Cortenraedt en Maarten van Laarhoven
Vrijdag 26 augustus 2016


Als er iemand werd gemist, gisteravond tijdens de opening van de 35ste editie van het Preuvenemint, het jaarlijkse culinaire festival op het Vrijthof in Maastricht, dan was het wel Mathieu Hanneman. De pastoor-deken van de Sint-Servaasbasiliek – hij overleed op 2 juni van dit jaar op 65-jarige leeftijd aan de gevolgen van een slopende ziekte - zorgde vele jaren lang voor een typisch katholieke start van het vierdaagse gastronomische evenement, door vanaf het podium hardop het bidden voor goed weer.

Niet dat dat laatste veel uithaalde. Vorig jaar bijvoorbeeld regende het en ging het na het uitspreken van het openingsgebed alleen maar harder regenen. ,,Logisch”, zei hij dan, kijkend naar de donkere lucht. ,,Het is net als met de post: het duurt even voordat de boodschap boven arriveert. Morgen is het een heel stuk opgeklaard, dat zul je zien.”

Nu de deken er niet meer is, mag het Preuvenemint rekenen op vier dagen stralende zon. Ongetwijfeld een mooie geste van die schalkse deken Hanneman, zo geloven ze bij het organiserende Struyskommitee. ,,Hij zit in de hemel nu zo dicht bij het vuur, dat hij alle invloed heeft”, aldus een van de leden van het comité.

Ingetogen 

Het wegvallen van de geliefde pastoor-deken was voor het Struyskommitee overigens een reden om het dit jaar wat anders aan te pakken. Geen officiële toespraken, en geen muzikaal onthaal door burgemeester Annemarie Penn-te Strake, die vorig jaar nog trommelend voor de troepen (in casu de leden van de Maastrichtse sambaband Segura!) uitliep, maar een ingetogen officiële ontvangst naast het podium. Daar gaven onder meer de burgemeesters Ralf Krewinkel van Heerlen, Reg van Loo van Vaals en Mirjam Clermonts van Meerssen acte de présence.

Ook bij de 35e editie blijkt het evenement nog springlevend en gaat het kennelijk moeiteloos mee in de trends. Geen hippe foodtrucks op het Vrijthof, maar wel hippe tenten zoals ‘Moods’ waarin tot laat gedanst kan worden en ‘Shake and Serve’ voor de meest eigentijdse cocktails.

Sterrenrestaurants

Een sterkte troef blijft de deelname van sterrenrestaurants, al zijn dat er minder dan vroeger. De Maastrichtse zaak Tout à Fait (*) en de Belgische collega Vivendum (*) houden de eer van Michelin hoog. Geen Beluga dit jaar, tweesterrenchef Hans van Wolde concentreert zich nu liever op zijn eigen zaak die steeds hipper wordt met een nieuw tuinterras voor de lunch, een terras aan de Maas voor koffie en digestief, een loungebar voor cocktails en kleine gerechtjes, en het restaurant zelf waar de gemiddelde leeftijd eerder lager dan hoger wordt. „De drempel is lager, de instapprijs ook, maar we draaien steeds beter. De mensen willen niet meer de hele avond lang op een stoel zitten, er moet actie zijn, ze willen bewegen. Dat bieden we allemaal.”

Good old Toine Hermsen, leermeester van Hans van Wolde, heeft juist wel gekozen voor deelname aan ’t Preuvenemint en wel met een supergrote stand. Met oude klassiekers als ‘kikkerbilletjes uit het vuistje’ en ‘Bisque Hommard’  wil Hermsen zijn bekende smaken aan het grote publiek laten proeven. „Ik wil vooral laten zien dat ik er nog ben, want sommige mensen dachten dat ik al gestopt was met de zaak.”

PreuveneMeet

Voorafgaand aan de officiële opening vond van 15 tot 18 uur voor de derde keer het besloten netwerkevenement ‘PreuveneMeet’ plaats. Het feest, waar vooraf voor gereserveerd moest worden of vooraf uitnodigingen werden verstuurd door deelnemende bedrijven, kwam enkele jaren geleden in de plaats van de roemruchte besloten ‘VIP- en relatieborrel’ van het Maastrichtse parkeerbedrijf Q-Park.

Chapeau en L1 hadden een gezamenlijke ontvangst in de stand van de sterrenrestaurants Tout à Fait (Maastricht) en Vivendum uit Dilsen-Stokkem. Dit jaar was het op het feestterrein wat minder druk dan vorig jaar, wat vermoedelijk te maken had met de hitte. Tegen de klok van negen daarentegen, stroomde het plein gezellig vol.

’t Klauwes/Les Frères uit Wahlwiller, dat er bij de eerste editie 35 jaar geleden ook al bij was, houdt dit jaar zijn hun afscheidsborrel op het Preuvenemint. De drijvende krachten achter het bedrijf, de broers (vandaar Les Frères) Frans en Leo Savelkoul, hebben hun zaak langs de Rijksweg N278 (Aken-Maastricht) in juli van dit jaar verkocht.   

Foto's: Frits Widdershoven en Luc Hommes

Lees ook