Op Dronk!

Château Miraval, een rosé die zelf het woord voert

Auteur: Maarten van Laarhoven
Vrijdag 26 augustus 2016

Het blijft de droom van velen: zo na je zestigste, als een aantal belangrijke hobbels in het leven is genomen, naar Zuid-Frankrijk vertrekken om daar een eigen wijngaard te beginnen. Niet meer werken, maar genieten van alles wat het leven mooi maakt, is de leus.

Dat de meeste dromers hun voorgenomen exercitie enigszins onderschatten, blijkt vaak alleen al uit de woordkeus: ze beginnen op de keper beschouwd geen wijngaard, maar een ‘wijngaardje’.

Waarmee ze feitelijk aangeven dat ze in de veronderstelling verkeren dat zoiets een fluitje van een cent is: je stopt een paar druivenstokken in de grond, wacht een paar maanden, en de rijpe druiven lachen je vriendelijk toe. Ook het vervolg is simpel: je huurt een wijnmaker in die de rest van het klusje voor je klaart. Intussen hoef jij alleen nog maar achterover te leunen en te genieten van alles wat het leven mooi maakt, inclusief je eigen wijn.

Ploeteren

Uiteraard steekt de werkelijkheid iets anders in elkaar. Wijngaarden die mooie wijnen voortbrengen en in de loop der jaren uitstekend zijn onderhouden, vind je niet gemakkelijk. Althans niet voor de prijs die de doorsnee pensionado met een voorliefde voor een goed glas in gedachten heeft.

Heb je niettemin het geluk dat je een mooi gelegen doch onderkomen perceel kunt verwerven voor een schappelijke prijs, dan is het sterk de vraag of je het moet doen: voor het vele geld dat je kwijt bent vooraleer je – vaak na jaren ploeteren - de zaak enigszins op orde hebt, kun je vele mooie flessen wijn kopen.

Bankrekening

Anders wordt het wanneer je beroemd bent – en schathemeltje rijk – en je geen idee hebt hoe je de groei van je bankrekening in toom moet houden.  Neem het Amerikaanse glamour-echtpaar Angelina Jolie en Brad Pitt. Zij kochten in 2008 Château Miraval, een gigantisch domein (oppervlakte rond de 400 hectare) in de Provence, op een halfuurtje rijden van Aix-en-Provence, dat deels bestemd is voor de wijnbouw.   

Het domein was ooit eigendom van Jacques Loussier, een grootheid in de muziekwereld, die er in 1970 een opnamestudio vestigde. Vele wereldberoemde artiesten en bands (onder andere Pink Floyd, Sting en de Gipsy Kings trokken ernaartoe om hun platen op te nemen.

Familie Perrin

Sinds de familie ‘Brangelina’ acht jaar geleden zijn oog liet vallen op het landgoed en de omliggende landerijen van Château Miraval  – en om en nabij de 60 miljoen spendeerde om het geheel te renoveren – staat het ‘merk’ Miraval ook op het netvlies van ontelbare wijnliefhebbers. Nadat in 2012 een alliantie werd aangegaan met de familie Perrin, die in en rond Châteauneuf-du-Pape, in de zuidelijke Rhônevallei (en meer in het bijzonder op Château de Beaucastel) sinds mensenheugenis wijnen van wereldklasse maakt, is Château Miraval niet meer weg te denken uit de vakpers.

Internationale belangstelling is er vooral voor de rosé. Deze werd in 2013 voor het eerst de hemel in geprezen door het toonaangevende Britse wijntijdschrift Decanter. Een jaar later volgde het Amerikaanse magazine Wine Spectator (zo mogelijk nóg toonaangevender), die Brad Pitt en wijnmaker Marc Perrin gebroederlijk naast elkaar op de kleurrijke cover plaatste, met een opengetrokken fles Château Miraval tussen hen in. Het bleef niet bij een vrijblijvend praatje: Wine Spectator voegde de daad bij het woord en plaatste de Château Miraval als enige rosé in de top-100 van ‘beste wijnen van het jaar’.   

Serieus maar levenslustig

Is het echt zo’n verschrikkelijk mooi spul als wordt beweerd? Na de wijn (ik maakte er eerder kennis mee tijdens een chique lunch) met dit mooie weer opnieuw geproefd te hebben, luidt mijn antwoord zonder meer volmondig ‘ja’. Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met het feit dat deze rosé anders is dan de meeste andere rosés: de wijn (gemaakt van cincault, grenache, syrah en rolle) is verfijnd en elegant. Al vanaf de eerste slok is duidelijk dat deze serieuze maar levenslustige wijn - die overigens een ietwat mysterieuze gloed in het glas achterlaat - niet bedoeld is om achteloos achterover te slaan, maar eerder om bedachtzaam – slokje voor slokje – van te genieten. Alsof Château Miraval zelf in staat is het woord te voeren en instructies geeft. 

Hoewel boze tongen beweren dat deze wijn gemaakt is voor de commercie en de prijs (17,95 euro; Sauter Wijnen Maastricht) bijgevolg veel te hoog is, durf ik stellig te beweren dat de rosé van Château Miraval behoort tot de mooiste rosés ter wereld. Wat mij betreft hoort hij thuis in hetzelfde rijtje als Château d’Esclans (Côtes de Provence) en Domaine Tempier (Bandol), eveneens verkrijgbaar via Sauter Wijnen Maastricht. 

Grote namen, grote wijnen. Die maak je echt niet meer in de herfst van je leven, tenzij je Jolie-Pitt & Perrin heet. Maar er met volle teugen (en dus liefst met kleine slokjes) van genieten kan natuurlijk wel.

Lees ook