Stad van het beeldverhaal heeft nu ook eigen festival

Stripdriedaagse l’Usine à Bulles in Luik herbergt 80 tekenaars

Auteur: Jempi Welkenhuyzen
Maandag 22 augustus 2016

België, het land dat alom bekendstaat om de kwaliteit en verscheidenheid zijn stripverhalen – ook wel de 9e kunst genoemd – heeft nu ook zijn eigen ‘Angoulème’. In deze stad in het zuidwesten van Frankrijk, wordt elk jaar het belangrijkste internationale stripfestival ter wereld gehouden.

Stripfanaten, maar ook wat meer bescheiden liefhebbers van het betere beeldverhaal, hoeven niet meer per se af te reizen naar het Franse walhalla van het beeldverhaal in Frankrijk. Vanaf nu kunnen ze ook terecht in cultuurcentrum La Cité Miroir. Daar vindt van 9 tot en met 11 september het eerste grote stripfestival van de stad plaats.

Overigens is het best een beetje eigenaardig dat dit initiatief zo laat komt. Want de zogenoemde Luikse School aan tekentalent is immens populair. Denk aan tekenaars als Marc Hardy (een van de drijvende krachten achter het weekblad Robbedoes), Batem (bekend van onder andere de Marsupilami), Gazotti (in 1988 op 18-jarige leeftijd begonnen bij De Robbedoes) en vele anderen. Veel grote striptalenten scherpten hun kunnen verder aan op de Academie van St. Luc in Luik! Sinds kort zijn er in en rond ‘La Cité Ardente’ (‘De Vurige Stede’, zoals de bijnaam van Luik luidt) diverse kleine studio’s gevestigd waar moderne media worden ingezet het digitale beeldverhaal, cartoons en film verder te vervolmaken.

Hoog tijd dus voor een heus stripfestival in Luik. Met 80 auteurs uit Italië, Frankrijk, Zweden en België.  Met animatiespektakel, ateliers , masterclasses en zeven tentoonstellingen. ,,Dit hoort bij onze stad“,  zegt de Luikse burgemeester Willy Demeyer. ,,Het was nog een ontbrekende schakel in onze vernieuwende aanpak op cultureel vlak. Strips spreken het brede publiek aan, van de exclusieve verzamelaar , die vlug 3500 euro neertelt voor een originele stripplaat, tot de liefhebber/lezer die een toegewijde tekening krijgt van zijn favoriete stripauteur.“

Lees ook