Detoxen van eremetaal

De tweewekelijkse zondag blog van Sander Kleikers

Auteur: Sander Kleikers  
Zondag 21 augustus 2016

Ik oefen er al een beetje mee. maar erg succesvol ben ik nog niet. Een uurtje mijn telefoon wegleggen is nog niet zo makkelijk. Even geen twitter, teletekst of Rio2016-homepage. Het is zwaar om af te kicken van het synchroonzwemmen, de evenwichtsbalk, het worstelen, gewichtheffen of hinkstapspringen.

Even geen zorgen om de vorm van Maartje, de lies van Dafne, het onbegrensde optimisme van Churandy of de looks van Tess Wester. Zelfs de nachtelijke wekker van 3 uur ga ik missen. Ik overweeg vandaag zelfs nog snel naar Lowlands te gaan om Yuri alsnog in de ringen te zien vliegen.

Maar ik moet mezelf bedwingen. Afkicken van 16 dagen Rio. Digital detoxen heet dat. Geen idee hoe ik dat moet doen. Ik heb nu al last van afkickverschijnselen. Constante nerveuze trekjes en een automatische gang van mijn hand naar mijn broekzak om mijn GSM weer tevoorschijn te halen.

Een maat van me is nu twee weken fietsen in Frankrijk. Om bij te komen van zijn zakelijke beslommeringen. Hij heeft (mede op mijn advies) zijn telefoon veertien dagen uit staan. ‘Moet je doen’, zei ik tegen hem op de avond voor zijn vertrek. ‘Het is een goeie test en je zult er van opknappen’.

Ik hoor het mezelf nog zeggen. En nu moet ik er zelf aan geloven. De telefoon aan de kant, de confrontatie aangaan met het zwarte gat na deze sportzomer.

Het EK voetbal in Frankrijk ging (gelukkig) grotendeels aan me voorbij door de afwezigheid van Oranje. De Tour beleefde ik volop met Tour de L1mbourg op L1, en waanzinnige koersweken van Wout en Tom.

En nu Rio. Eens in de vier jaar alles willen weten van de Laser Radial Klasse, het recurve schieten, slalom kanovaren, BMX’en en zelfs ritmisch gymnastieken. Laat staan de val van Epke Zonderland, de klapper van Annemiek van Vleuten en de kamikaze-jump van Niek Kimman.

Vandaag kijk ik daarom nog één keer terug, naar de goals van de Nederlandse hockeydames met Golden Maartje. Ik gun het mezelf, die uitzondering. Want al die andere sporten ga ik gelukkig weer terugzien over vier jaar in Tokyo. Maar van Maartje zullen we allemaal definitief moeten afkicken. Haar laatste Olympische optreden, met dikke tranen.

Detoxen van een zekerheidje, Geleens eremetaal.

 

 

 

Lees ook