Masters in Matching

Twintig jaar Limbourg & Partners

Woensdag 10 augustus 2016

Authenticiteit, betrouwbaarheid, discretie en kwaliteit. Vanuit deze vier kernwaarden groeide Limbourg & Partners uit tot een belangrijke speler op de markt van executive search, interim management en projectsourcing.

Opgericht in 1996 bestaat Limbourg & Partners twintig jaar, en daarvan staan Harry Kikken en Jacco Kempen nu tien jaar samen aan het roer. „We namen het bedrijf over, net voor de economische groei,” blikt Kikken kort terug. „In de periode daarna ontwikkelde de economie zich zo positief dat de vraag naar hoogopgeleid personeel nauwelijks bij te benen was. De omzet van ons bedrijf verveelvoudigde in korte tijd. We breidden al snel uit met een extra kantoor in Düsseldorf.” Later wist Limbourg & Partners de economische crisis mede te overbruggen dankzij die expansie naar Duitsland, waar de arbeidsmarkt minder hard kromp dan in Nederland. Nu de economie aantrekt, zit Limbourg & Partners in beide landen volop in de flow.

Naast de kantoren in Maastricht en Düsseldorf opende Limbourg & Partners in 2014 een nieuwe vestiging in Köln en onlangs in Berlijn. Dit najaar volgt  Dortmund en staat er ook een tweedekantoor in Nederland op de planning. „Flexibiliteit en handelsdrift zijn kenmerkend voor Limbourg & Partners,” licht Kempen toe vanuit het stijlvolle kantoor langs de A2. „Wij zijn ambitieuze ondernemers die graag willen blijven groeien. Iedereen riep wel: als je wilt uitbreiden, moet je naar de Randstad. Ons leek het echter slimmer om honderd kilometer naar het oosten op te schuiven om in Duitsland te pionieren en nieuwe markten te ontdekken.” Duitse collega’s moesten in het begin nogal wennen aan de informele en directe wijze waarop Kempen en Kikken communiceren. Kikken: „Onze start in Duitsland was dan ook allesbehalve gemakkelijk. Andere cultuur, andere wetgeving, andere normen en waarden, andere (arbeids)markt. Om nog maar te zwijgen over het onderwerp financiering.

Nu, acht jaar later kunnen we zeggen dat er een organisatie staat die een goede positie heeft verworven op de Duitse markt. Inmiddels weten steeds meer Nederlandse klanten ons te vinden als ze voet aan de grond willen krijgen in Duitsland of willen expanderen. Hetzelfde geldt voor Duitse organisaties die in Nederland op zoek zijn  naar personeel.”

Actief in Nederland en Duitsland

Limbourg & Partners werft en selecteert alleen personeel op HBO- en Academisch niveau en biedt tegelijkertijd interim management en projectsourcing-oplossingen. Kikken en Kempen noemen hun vak puur mensenwerk. „Een eerste selectie enkel op basis van cv’s kan prima,” zegt Kempen. „Maar uiteindelijk moet je mensen in de ogen kijken. Waar het onder meer om gaat, is dat je door sociaal wenselijke antwoorden heen prikt. Aan de hand van interviewtechnieken kom je er pas achter wie er voor je zit. Daarnaast maken we als onderdeel van een procedure altijd een omgevingsanalyse van het bedrijf. In welke markt is het bedrijf actief, hoe ziet de structuur eruit, wat is de cultuur, wat is de missie, visie en strategie. Op deze wijze realiseren wij de perfect match.” „Ons uitgangspunt is overigens altijd dat de kandidaten net zo belangrijk zijn als de opdrachtgevers.

Kandidaten van nu kunnen de opdrachtgevers van morgen zijn. Wij vinden het waardevol om met zowel de sollicitant als de opdrachtgever een goeie relatie op te bouwen,” zegt Kempen. Op het gebied van werving en selectie, interim management en projectsourcing werkt Limbourg & Partners voor de publieke en private sector, voor multinationals en MKB-bedrijven. Kempen: „Omdat we MKB’ers zijn, kunnen we ons goed verplaatsen in de problematiek van een directeur of directeur-grootaandeelhouder. Beiden zijn wij onze loopbaan overigens gestart bij een multinational.” „MKB-bedrijven weten vaak minder goed hoe ze zichzelf op de juiste wijze dienen te presenteren op de arbeidsmarkt waardoor ze niet bekend zijn bij potentiële kandidaten,” vult Kikken aan. „Wij maken kandidaten ervan bewust dat er naast de multinationals en andere grotere werkgevers nog meer aantrekkelijke kleinere bedrijven zijn.

Op deze wijze houd je het potentieel in Limburg en haal je talenten (terug) naar de regio.” Over de toekomst zijn Kikken en Kempen positief gestemd. „We denken niet in grenzen en beperkingen, maar in kansen en uitdagingen. De komende twintig jaar blijft er voor ons dus genoeg te doen.”

Lees ook