Modeontwerper Mart Visser exposeert kunst en haute couture

Expositie S.Y.N.E.R.G.Y vijf weken lang te zien in Vrijthofmuseum

Auteur: Maarten van Laarhoven
Donderdag 14 juli 2016

Modeontwerper Mart Visser exposeert dit najaar vijf weken lang in het Museum aan het Vrijthof. De tentoonstelling, S.Y.N.E.R.G.Y genaamd, omvat zowel hoogtepunten uit de mode-collecties die hij door de jaren heen presenteerde als kunstwerken van zijn hand. De 48-jarige Visser had dit jaar een succesvolle solo-expositie in Maastricht.   

Schilderen was voor de Amsterdamse modeontwerper naar diens eigen zeggen gewoon een hobby. Iets wat hij naast zijn werk deed. Totdat tv-presentator Ivo Niehe in 2013 bij hem in Zuid-Frankrijk langskwam om opnames te maken voor diens programma de Tros TV Show. ,,Ik had er nog nooit aan gedacht om iets te exposeren. Ik geloof dat je mij in zijn reportage een seconde of 30 ziet schilderen. Vanaf dat moment is het hard gegaan, ik krijg aanbiedingen uit heel de wereld. Ook van plekken waar ze mij als ontwerper niet kennen. Het gaat de mensen echt om wat ik creëer.”

Drie jaar heeft Visser al exclusieve exposities in binnen- en buitenland op zijn naam staan. Met S.Y.N.E.R.G.Y is zijn werk voor het eerst in Limburg te zien.

 

S.Y.N.E.R.G.Y bestaat uit een persoonlijke selectie van Vissers schilderijen, sculpturen en installaties. Dit alles gecombineerd met highlights uit zijn haute couture-oeuvre van de afgelopen twintig jaar. De kunst van Visser – altijd zijn het koppen - bestaat uit kleinere werken tot immense schilderijen van twee bij drie meter. Visser experimenteert voortdurend met verschillende formaten en materialen, iets wat gedurende de tentoonstelling duidelijk tot uitdrukking komt.

 

Behalve Visser zelf kijkt ook Erik de Jong, directeur van Museum aan het Vrijthof, erg uit naar de expositie. ,,Marts artwork is ontzettend ruw en puur. Zijn haute couture daarentegen kennen we als verfijnd en elegant. Het contrast tussen beide disciplines en de diversiteit van Marts werk zal ongetwijfeld zorgen voor een spannende en verrassende expositie!”

Mart Visser: S.Y.N.E.R.G.Y is van 29 september tot en met 6 november 2016 te zien in Museum aan het Vrijthof. Van de opbrengst van de kunstwerken die tentoongesteld zijn en verkocht worden, wordt een gedeelte gedoneerd aan het Prinses Máxima - Centrum voor Kinderoncologie dat momenteel gebouwd wordt.

 

Foto's: Hugo Thomassen 

Lees ook