Foto’s en champagne vinden licht in de duisternis

Erwin Olaf bracht eeuwenoude crayères van Ruinart in beeld

Auteur: Maarten van Laarhoven
Maandag 18 juli 2016


Hij staat als huischampagne op de kaart van een aantal van de betere restaurants in Limburg en ook op het Grande Fête van Chapeau Magazine konden de gasten er onlangs van genieten: Ruinart, het oudste nog bestaande champagnehuis (anno 1729), maakt sprankelende wijnen die zelfs de meest verwende liefhebber van champagne blijft bekoren.

Op Château Neercanne in Maastricht wordt de brut van het huis bij wijze van aperitief geschonken in de bij het kasteel behorende sfeervolle mergelgrotten, waar en groot deel van de wijncollectie opgeslagen ligt. Het is dezelfde ruimte waar de Europese regeringsleiders en de Franse president tijdens de beroemde Eurotop in december 1991 hun handtekening aanbrachten op een van de mergelwanden. Onder het genot van een mooi glas champagne, maar dat spreekt haast vanzelf. 

Champagne van De Verlichting

Ruinart is een champagne die het van oudsher goed doet in kringen van kunstenaars, intellectuelen en politici. Niet zo vreemd als je bedenkt dat het champagnehuis werd opgericht in de periode van intellectueel bewustzijn die later ‘De Verlichting’ is gaan heten. De Verlichting, een tijdvak dat ruwweg samenvalt met de 18de eeuw oefende vanaf het prille begin een grote invloed uit op schrijvers, filosofen en kunstenaars. 

Het behouden, stimuleren en uitdragen van het toenmalige gedachtegoed is een belangrijke missie van het huis Ruinart, dat al in 1896 de getalenteerde jonge Tsjechische kunstenaar Alphonse Mucha uitnodigde om een poster en advertentie voor het champagne huis te ontwerpen. De ontwerpopdracht leidde tot een stijl die wereldwijd bekend werd. Favoriete onderwerp: de vrouw. De composities van Mucha bevatten sensuele, statige vrouwen, met een haardracht die opviel door de vloeiende lijnen.

Perfectie en waardering

Het werd Mucha’s eerste opdracht voor een champagnemerk. Voor Ruinart zelf werd het de eerste van een groot aantal samenwerkingen met vaak beroemde kunstenaars, die worden gezien als vertegenwoordigers van hun tijd.

Ook heden ten dage geven gerenommeerde kunstenaars in opdracht van Ruinart door hun persoonlijke visie op het wijnhuis. Een van hen is de Nederlandse top-fotograaf Erwin Olaf. Nog niet zo lang geleden kreeg hij opdracht om de eeuwenoude crayères, de wijnkelders van Ruinart – die overigens een plek hebben op de UNESCO werelderfgoedlijst – vast te leggen. ,,Met zijn oog voor perfectie en waardering, leek de keuze voor Nederlands multidisciplinaire kunstenaar Erwin Olaf een vanzelfsprekende”, zo licht Ruinart toe in een persbericht.

Sereniteit en tijd

Terugkerende thema’s in het werk van Olaf zijn eenzaamheid, vergankelijkheid en de dood. De serie die hij schoot voor Ruinart vertelt het verhaal van de crayères van het wijnhuis. Het ‘ongelooflijke verhaal’, aldus Ruinart.

Het champagnehuis in Reims geeft elk jaar een kunstenaar carte blanche. Juist die vrijheid sprak de 57-jarige internationaal gerenommeerde fotograaf en kunstenaar Erwin Olaf in het bijzonder aan. ,,Foto’s hebben, net als champagne, duisternis nodig om het licht te vinden. Sereniteit en tijd zijn noodzakelijk voor de rijping van champagne. Tegelijkertijd zijn beide waarden ook onmisbaar in het maakproces van kunst”, trekt Olaf de vergelijking tussen het scheppen van kunst en het bereidingsproces dat kenmerkend is voor champagne.

Vrouwelijke rondingen

Tijdens zijn eerste bezoek aan Reims raakte Erwin Olaf gefascineerd door de diepte en de omvang van de crayères. Hij besloot zich te concentreren op de details van deze prehistorische rotsformatie en de sporen die mensen er door de eeuwen heen achterlieten. Voor de serie gebruikte Olaf een Hasselblad camera die hij al 35 jaar in zijn bezit heeft.

Het werk dat Olaf maakte voor Ruinart is tevens een eerbetoon aan Mucha, die achteraf beschouwd werd als de grote vertolker van de Art Nouveau. Naast de 26 beelden die Olaf maakte van de Ruinart crayères, produceerde hij ook een animatie die is geïnspireerd op de samenwerking tussen Mucha en Ruinart. In de film worden de rondingen van een lange en slanke vrouw vertraagd zichtbaar in de krijtrotsen. ,,Hiermee creëert hij een vernieuwend virtueel kunstwerk in de stijl van Mucha’s, voor die tijd, vooruitstrevende manier van werken”, aldus Ruinart.

https://www.youtube.com/watch?v=JKaXD5x3Qsc

 

Lees ook