Ridderronde: groot geworden én gebleven dankzij de horeca

Nederlands gezelligste profcriterium brengt de stad in beweging

Auteur: Maarten van Laarhoven
Woensdag 27 juli 2016

Het wordt wel het gezelligste profcriterium van Nederland genoemd. De Ridderronde, de jaarlijkse Maastrichtse wielerklassieker die voert over de kasseien in de binnenstad, wordt op 3 augustus voor de 32ste keer verreden. Het evenement trekt elk jaar zo’n 40.000 tot 50.000 toeschouwers. Die komen natuurlijk voor het fietsen, maar óók voor de prettige sfeer die op avonden als deze alom aanwezig is in Maastricht. Een sfeer die voor een belangrijk deel bepaald wordt door de vele horecaondernemers die het evenement een warm hart toedragen.

Zoals veel Maastrichtenaren groeide hij met de jaarlijkse wielerklassieker op. ,,Het evenement was voor mij elk jaar weer een mooie gelegenheid om met mijn vrienden een avond goed op stap te gaan, vertelt uitbater Ronald Laenen van Eetkaffee #10 in de Helmstraat. Samen met tienduizenden anderen – zowel Maastrichtenaren als mensen van buiten de stad - zorgden we ervoor dat de  Maastrichtse horeca een top-omzet kon draaien. Nu ik zelf horeca-ondernemer ben, draag ik het gezelligste profcriterium van Nederland om dus meerdere reden een warm hart toe.”

Rijen dik

Het overgrote deel van de Maastrichtse horeca denkt er precies zo over, weet voorzitter Raoul van Dort. ,,De Ridderronde trekt ieder jaar zo’n 40.000 tot 50.000 bezoekers naar de Maastrichtse binnenstad. Allemaal weten ze een plaatsje langs het parcours te vinden. Uiteraard spint de Maastrichtse horeca daar garen bij. Op sommige plaatsen staat het wel drie, vier rijen dik, wat de ambiance rond de ‘gezelligste ronde van Nederland’ natuurlijk ten goede komt.”

Aan de meeste horecabazen langs het parcours - maar ook in de omliggende straten – heeft de Ridderronde een goede partner, aldus Van Dort. ,,Op zijn Maastrichtse gezegd: ze ontplooien niet alleen ‘sjieke’ initiatieven, maar doen daarnaast ook nog eens letterlijk een duit in het zakje, al kan de één natuurlijk wat meer bijdragen dan de ander.

Dure plicht

Toen hij drie jaar geleden in de Helmstraat begon, en het bestuur van de Ridderronde langskwam met het verzoek of ook hij een bijdrage wilde leveren, heeft hij geen moment geaarzeld, zegt Ronald Laenen van Eetkaffee #10. ,,Omdat ik natuurlijk niet wist hoe het zou gaan lopen ben ik klein begonnen, om precies te zijn met 50 euro. Wel heb ik de toezegging gedaan dat ik, zolang ik hier deze zaak heb, mijn bijdrage jaarlijks met 50 euro verhoog. Afgezien van het feit dat ik het leuk en eervol vind om mee te betalen, voelt het ook een beetje als mijn dure plicht: ik vind het belangrijk dat dit soort evenementen voor Maastricht behouden blijft.”

Zelfs horecagelegenheden die niet direct aan het parcours liggen doen vaak wat zij kunnen. Dikwijls is het zo dat ze de Ridderronde iets gunnen, maar niet kiezen voor een geldelijke bijdrage”, zegt Math Derey, die binnen het bestuur van het wielerevenement verantwoordelijk is voor de PR. ,,Neem bijvoorbeeld de Stayokay (het hostel aan de Maas, red.) dat elk jaar het voltallige bestuur (bestaande uit zo’n 15 personen) laat vergaderen en daarbij iedereen voorziet van een hapje en een drankje. Of een zaak als Pieke Potloed in de Sporenstraat, waar het bestuur van ‘de gezelligste ronde van Nederland’ begin deze maand haar uitgebreide vergadering heeft mogen houden.”

Impuls voor Markt

Een aantal ondernemers op de Markt, waaronder de eigenaren van Café Local en Hotel de la Bourse, hebben de Markt – een plek waar het tot een aantal jaren geleden vrij rustig was – tijdens de Ridderronde een flinke impuls gegeven”, aldus Raoul van Dort. ,,Nu wordt er elk jaar een stevig feestje gebouwd. Datzelfde zie je ook op de Graanmarkt, bij La Bonne Femme, het Bat (‘t Pothuiske), Kesselkade (’t Pötterke) en op het Vrijthof. Op dit laatste plein is het bij Fameuse, In Den Ouden Vogelstruys, Bassilica en Il Baccaro altijd een drukte van jewelste.”

Dennis Stroes van Café Local op de hoek van de Markt en de Gubbelstraat – hij won vorig jaar een Maastricht Award in de categorie ‘Meest gastvrije bedrijf’ - kijkt elk jaar weer uit naar de Ridderronde, zegt hij. ,,In de zomer volg ik het wielrennen altijd op de voet, dat hoort er voor mijn gevoel gewoon bij. Je ziet dagelijks de renners op de televisie. En dan plotseling verplaatst het hele feest zich naar Maastricht.”

Mooi sfeertje

Als het mooi weer is tijdens de Ridderronde, is het centrum van Maastricht dé ontmoetingsplek bij uitstek, zegt Stroes. ,,Veel mensen hebben vakantie en grijpen deze kans aan om met elkaar iets leuks te doen. Het is ook zo’n beetje het middelpunt van de zomer: het ligt even ver van het begin van de vakantie als van het Preuvenemint. Al die mensen die het leuk met elkaar hebben; zo’n ronde zorgt voor een mooi sfeertje. Hoewel het op zo’n avond erg druk is, pak is zelf natuurlijk ook af en toe een pilsje.”

Het gevoel dat de koers bijzonder is, wordt binnen de horeca breed gedeeld. ,,Hoewel de zaken in de Stokstraat en de Koestraat niet direct aan het parcours liggen, steunen zij de Ridderronde elk jaar weer opnieuw”, aldus Math Derey. Ons mede-bestuurslid Leon Hesemans is wekenlang druk met het bezoeken van de horecazaken langs en in de nabijheid van het parcours om de kasteleins te bewegen om de Ridderronde een financiële bijdrage te geven. Het is immers een gratis toegankelijk evenement en het geld moet ergens vandaan komen. Op die manier snijdt het mes aan meerdere kanten: de duizenden bezoekers brengen ook geld in het laatje: zij zijn goed voor een mooie extra omzet.”

Af en toe een andere plek

De Ridderronde is een prachtig evenement dat behalve voor extra omzet zorgt voor beweging in de stad – zowel letterlijk als figuurlijk, onderstreept de eigenaar van Café Local een ander groot voordeel van het evenement. ,,Doordat mensen elkaar spontaan treffen, gaan ze vaak een pilsje drinken op een plek waar ze anders niet zo snel zouden komen. Er is veel aanbod in Maastricht en dus is het leuk om af en toe ook eens een andere plek te leren kennen. De Ridderronde is daar bij uitstek de gelegenheid voor. Elk jaar krijg ik in de weken na het evenement gasten die Café Local tijdens de Ridderronde hebben leren kennen. Ze komen terug omdat ze zo’n geweldige avond hebben gehad.” 

Kijk voor meer informatie over de verschillende onderdelen van het evenement en het deelnemersveld op www.ridderronde.nl

Lees ook