Les Tables du Quartier Latin: een culinaire vriendenclub

Deelnemers kijken uit naar Preuvenemint 2016

Auteur: Maarten van Laarhoven
Donderdag 28 juli 2016

Het Preuvenemint, het oudste gastronomische openluchtfestijn van Nederland, beleeft deze zomer zijn 35ste editie. Van 25 tot en met 28 augustus is het Vrijthof in Maastricht dé ontmoetingsplek bij uitstek. In de aanloop naar het evenement laat Chapeau Magazine de deelnemers aan het woord. Deel 7: Les Tables du Quartier Latin, dit jaar vertegenwoordigd door de Maastrichtse restaurants Il y a en Bouchon d’en Face. Ilja Willems (van Il y a) vertelt.

,,Als horecaclub met inmiddels 23 leden doen wij dit jaar voor de vijfde keer mee aan het Preuvenemint. De eerste keer stonden we op het evenement met een soepenbar, waarbij elk aangesloten restaurant een soep aanleverde. Het idee daarachter was dat we zo als laagdrempelige eetclub, ieder op onze eigen wijze, iets van onszelf konden laten zien. We hadden een meloensoep, een romige soep van Rommedoe, een klassieke uiensoep, Limburgse mosterdsoep en een soep van Limburgse grotchampignons; het hele soepenspectrum was aanwezig, zou je kunnen zeggen. Die samenwerking is zo goed bevallen dat we besloten hebben om ieder jaar ons gezicht te laten zien op het Preuvenemint.

Als Maastrichtse horecaorganisatie ben je min of meer verplicht om acte de présence te geven op een prachtig culinair evenement als dit. Het is een geweldige manier om de samenwerking te testen. Bovendien zetten we door onze aanwezigheid ook als culinaire vriendenclub ons beste beentje voor.

Deelname aan het Preuvenemint houdt wel in dat je je behoorlijk moet voorbereiden, wat natuurlijk de nodige tijd kost. Drie jaar geleden hebben we ons de vraag gesteld hoe we dit zouden gaan oplossen, want we hebben allemaal een drukke zaak. Al snel kwamen we tot de conclusie dat we er per se wilden staan, maar dat het goed zou zijn om de aanwezigheid op het Preuvenemint in het vervolg over te laten aan een wat kleinere commissie van leden van Les Tables. Natuurlijk wél met de nadrukkelijke nadrukkelijke boodschap dat de hele club erachter staat.

De volgende vraag was: wie draagt wat uit en wie wil het op zich nemen? Het leidde er aanvankelijk toe dat drie van onze leden dienst deden als vooruitgeschoven post. Dit jaar zijn het er twee: Il y a en Le Bouchon d’en Face. Wellicht dat de komende jaren het stokje weer wordt overgenomen door andere leden van Les Tables.

Ook dit keer houden we weer onze jaarlijkse borrel houden op het Preuvenemint, een gelegenheid waarbij twee nieuwe loten aan onze stam worden geïnaugureerd. Het gaat om Brasserie 1632, het restaurant dat deel uitmaakt van ‘de Maastrichtsche’, de grensoverschrijdende golfbaan op de Dousberg in Maastricht, en Le Bon Vivant, een Maastrichts restaurant dat sinds een paar jaar op enthousiaste wijze wordt gerund door twee ‘jonge honden’, iets wat ontzettend goed bij ons clubje past.

Les Tables is een hechte club. We vergaderen niet alleen, maar houden ook gezellige bijeenkomsten en maken samen uitstapjes. Elk jaar is er een kerstdiner, waarbij met een paar goede glazen wijn in de hand de beste ideeën ontstaan. Als het nodig is, zijn we er voor elkaar. Dat is wat we willen uitstralen. Het Preuvenemint is daarvoor de geschikte locatie.”     

Lees ook