Tom Miesen: kaas, wijn en Beppie Kraft

Deelnemers kijken uit naar Preuvenemint 2016

Auteur: Maarten van Laarhoven
Zaterdag 23 juli 2016

Het Preuvenemint, het oudste gastronomische openluchtfestijn van Nederland, beleeft deze zomer zijn 35ste editie. Van 25 tot en met 28 augustus is het Vrijthof in Maastricht dé ontmoetingsplek bij uitstek. In de aanloop naar het evenement laat Chapeau Magazine alle 25 deelnemers aan het woord. Deel 6: Tom Miesen van Gastronomie op Maat.

,,Ik kom al 30 jaar op het Preuvenemint en altijd weer leef ik ernaar toe. Het is in zijn totaliteit een mooie gelegenheid om je als horecaondernemer te presenteren. Ook dit jaar breng ik een prachtige selectie boerenkazen mee. Uit Frankrijk en Italië, maar ook uit België (meer bepaald de Ardennen), Engeland en natuurlijk Nederland.

Mensen associëren mij altijd met kaas, en dat is deels terecht, maar mijn bedrijf doet zoveel meer. Ik importeer meer dan honderd wijnen uit alle windstreken. De ambachtelijke producten van sommige kleinschalige wijnhuizen importeer ik exclusief. Zo heb ik een mooie lijn uit Apulië, de hak van de Italiaanse laars. Maar ook uit de Elzas en de rest van Frankrijk. Ik zou tegen iedereen willen zeggen: kom kijken, kom proeven, al kan ik op het Preuvenemint natuurlijk maar een kleine selectie laten zien van wat we als Gastronomie op Maat allemaal in huis hebben.

Wat ik eind augustus op de kaart heb staan? Een aantal mooie gerechtjes, al dan niet met kaas bereid, want ook degenen die niets met kaas hebben, moeten bij mij in de stand een leuke avond kunnen hebben. Een tipje van de sluier? We hebben bijvoorbeeld biefstukjes van kalkoen met Blauwe Val-Dieu en een confetti van groenten. Maar ook zalm met tagliatelle, kerstomaatjes en Parmezaanse kaas.

Ieder jaar opnieuw weten mensen uit alle delen van het land mijn stand te vinden, en daar ben ik eigenlijk best trots op. Veel mensen heb ik in de loop der jaren goed leren kennen. Ieder jaar zie ik ze weer terug. Ze komen speciaal naar Maastricht voor het Preuvenemint.

Oh ja, nu ik Chapeau toch spreek… Misschien is het wel leuk om te vermelden dat in mijn stand een aantal kunstwerken hangen die gemaakt zijn door de mensen van medisch centrum Maasveld uit Maastricht. Ze worden per opbod verkocht. De opbrengst wordt gebruikt om schildersmateriaal te kopen, want dat krijgen ze bij Maasveld niet uit de reguliere fondsen vergoed.

Op de vrijdag is er in mijn stand een talkshow voor ondernemers, die gesponsord wordt door de SNS-bank en waarvan de opbrengst gaat naar de ‘Droom van Daniëlle’, een initiatief om Maasveld een nieuw zwembad te bezorgen.

Speciale gast is op die vrijdag niemand minder dan Beppie Kraft. Zij komt nu eens een keertje niet om te zingen, maar om te praten over haar ondernemerschap. ‘Van zangeres tot ondernemer’, is de titel van haar lezing. Beppie zingt niet alleen de sterren van de hemel; ze is ook nog eens een geweldige zakenvrouw. Als ondernemer kun je heel veel van haar leren.”

Lees ook