Alsof je gaat kamperen

Deelnemers kijken uit naar Preuvenemint 2016

Auteur: Maarten van Laarhoven
Donderdag 21 juli 2016

Het Preuvenemint, het oudste gastronomische openluchtfestijn van Nederland, beleeft deze zomer zijn 35ste editie. Van 25 tot en met 28 augustus is het Vrijthof in Maastricht dé ontmoetingsplek bij uitstek. In de aanloop naar het evenement laat Chapeau Magazine alle 25 deelnemers aan het woord. Deel 5: Sven Vandewall van restaurant De Haselderhof in Valkenburg. Samen met zijn compagnon Carlos Wessels doet hij voor de derde keer mee.

,,Wat het Preuvenemint voor ons betekent? In de eerste plaats vinden we het fantastisch om vier dagen lang een goed doel te kunnen steunen in een setting die heel sfeervol is. Daarbij komt dat we vier dagen lang plezier hebben in wat we doen. Ondanks het feit dat het keihard werken is en we erg weinig slapen, want ook ‘s nachts en ’s morgens, als het Preuvenemint gesloten is, ben je er in je hoofd voortdurend mee bezig.

Zo kwamen we er tijdens ons eerste Preuvenemint, drie jaar geleden, aan het einde van de eerste dag achter dat we geen zalmtartaar meer hadden, terwijl we dachten dat we meer dan genoeg hadden ingekocht. Dan betekent dat toch dat je ’s morgens vroeg weer bij de groothandel staat voor zalmruggen en je die vervolgens pijlsnel moet uitsnijden om op tijd klaar te kunnen zijn.

De logistiek is elk jaar weer spannend, want in feite ga je als restaurateur kamperen. Het meubilair is anders, net als de keuken en de koeling. Bovendien moet je een andere routing zien uit te dokteren. In onze eigen zaak, die overigens gewoon geopend blijft, weten we het inmiddels wel, maar straks op het Vrijthof is alles anders. Maar ook dat hebben we na drie jaar goed onder controle hoor!

Culinaire uitstapjes als deze doen de naamsbekendheid van de Haselderhof absoluut geen kwaad, zo is ons tijdens de vorige editie van het Preuvenemint duidelijk geworden. In een kort tijdsbestek kregen we bij ons in de zaak meerdere gasten die speciaal naar Valkenburg waren afgereisd vanwege de Wagyu-burgers die we op het Preuvenemint op de kaart hadden staan. We hadden ze niet in huis, maar voelden ons al snel genoodzaakt ze wél op de kaart te zetten. Overigens vallen de burgers in Valkenburg een beetje groter uit dan die op het Preuvenemint.

Buiten het Wagyu-vlees hebben we nog een paar hele leuke andere gerechtjes op de kaart staan. Zoals bavette met bloemkoolroosjes, zalmtartaar met koude dashi, en kabeljauw met een bouillon van puntpaprika en citroengras. En dat terwijl het Preuvenemint voor mij - net als voor heel veel mensen - ooit begon met het halen van een sateetje bij Gadjah Mas."

Lees ook

Instagram

Bekijk de laatste #chapeaumagazine feeds op onze instagram

Bekijk onze instagram