Toine Hermsen: de kikkerbilletjes blijven

Deelnemers kijken uit naar Preuvenemint 2016

Auteur: Maarten van Laarhoven
Maandag 11 juli 2016

Het Preuvenemint, het oudste gastronomische openluchtfestijn van Nederland, beleeft deze zomer zijn 35ste editie. Van 25 tot en met 28 augustus is het Vrijthof in Maastricht dé ontmoetingsplek bij uitstek. In de aanloop naar het evenement laat Chapeau Magazine alle 25 deelnemers aan het woord. Deel 1: Toine Hermsen. 

,,Dat ik na dertien jaar weer op het Preuvenemint sta heeft een reden: vijf jaar geleden ben ik ernstig ziek geworden. Veel mensen denken nog altijd dat het slecht met me gaat, maar ik heb die ziekte overwonnen. Mijn aanwezigheid is mede bedoeld als statement: Toine Hermsen is er nog! Ik ben van plan om nog heel lang te blijven koken, misschien niet tot mijn honderdste, maar wel nog heel veel jaren. 

Om het ontspannen te kunnen blijven doen, heb ik mijn formule aangepast. Een kleiner assortiment, minder couverts: dertig per dag is genoeg. Ik heb een lunchmenu en een dinermenu. Daarnaast staan er zes signatuurgerechten op de kaart: dezelfde gerechten waar ik mee begon toen ik 25 jaar geleden mijn zaak in de Sint Bernardusstraat opende. De uitdaging zit hem erin om de kwaliteit zo hoog mogelijk te laten zijn: voor minder dan een tien doe ik het niet, liefst nog ietsje meer. 

Op het Preuvenemint, waar ik sta met mijn familie-team, serveer ik een zestal gerechtjes. Kwalitatief hoogstaand, maar lekker en betaalbaar, volgens de filosofie van het Struyskommitee. In 2003 kookte ik ook op het Preuvenemint, voor de gasten van Ger Ruijters. Toen was de druk enorm. Nu kijk ik er naar uit. Doordat ik volgens een andere formule ben gaan werken, heb ik meer tijd voor andere dingen. De kikkerbilletjes in looksaus? Die serveer ik ook. Ze blijven op de kaart staan tot ik doodga.”

Foto: Frits Widdershoven

Lees ook