Expertise van Klement2 Rentmeesters

Expertise ingezet voor herbestemming in Parkstad

Vrijdag 1 juli 2016

Klement2 Rentmeesters werkt samen met IBA Parkstad, dat tot 2020 loopt en de hele regio onder die noemer moet vitaliseren. IBA heeft de ingediende plannen door Klement2 samen met Architectenbureau Beckers opgenomen in het grotere pakket van projecten die dit gebied de komende jaren moeten versterken. 

Klement2 Rentmeesters heeft als bedrijf eenjarenlange ervaring in het vinden van een goede herbestemming van bijzondere gebouwen, die vaak deel uitmaken van het cultureel erfgoed. Dan gaat het om oude hoeves, kastelen, kerken en kloosters. Concreet gaat het in de samenwerking met IBA om Hoeve Imstenrade en Hoeve Terlinden, twee indrukwekkende en historische locaties, die bij het grote publiek minder bekend zijn. Verval en afbraak dreigen vaak voor dit soort bouwwerken, maar door de inzet van Klement2 Rentmeesters zijn in het recente verleden mooie nieuwe bestemmingen gevonden. „Zoals voor Huize Damiaan,” vertelt Jessica Klement. „Daar zit nu de International Butler Academy. Het hele complex is mooi opgeknapt en leeft aan alle kanten. Enn Mechelen is een klein klooster veranderd in een aantal up-to-date woonunits, met gezamenlijke faciliteiten zoals beschikbare zorg en andere service, voor degenen die daar een beroep op willen doen.” De Rentmeesters van Klement hebben een ruime ervaring in het soms complexe traject van vergunningen, subsidies, herbestemmingstrajecten, de eisen van Monumentenzorg enzovoorts. Het Limburgse bedrijf is toonaangevend op dit gebied. „In de hele regio Parkstad ligt zo’n 500.000 kubieke meter in rijksmonumentale hoeves die vroeg of laat herbestemd moeten worden. Lang niet alle hoeves worden nog agrarisch gebruikt, vaak zijn ze ook niet meer geschikt voor de gemoderniseerde sector. En daar komt nog eens het hele energievraagstuk bij. In vroegere tijden werd bij de bouw niet zo gelet op energiezuinigheid.” 

Bij het bekijken van de mogelijkheden voor het in stand houden van bijzonder vastgoed, wordt door Klement2 Rentmeesters ook gekeken naar de wijdere omgeving. „Dan kun je een eventuele herbestemming in een breder perspectief plaatsen. En we kijken natuurlijk ook naar de markt, waar is vraag naar? In ieder geval vinden wij het een uitdaging om samen met IBA het erfgoed dichter bij de bewoners van Parkstad te brengen.” 

Klement geeft zelf het goede voorbeeld. Door de groei van het bedrijf is de huidige behuizing in een opgeknapte vakwerkboerderij in het Heuvelland te krap geworden en verhuist het kantoor naar een monumentaal pand bij de entree van Gulpen, onderaan de berg, aan de Rijksweg 4. „Ja, monumentaal,” zegt Jessica Klement. „Want dat zijn we aan onze stand verplicht.””

Lees ook

Ontvang nu wekelijks een update over het goede leven in Limburg NL/BE.

Meld je nu aan!

Instagram

Bekijk de laatste #chapeaumagazine feeds op onze instagram

Bekijk onze instagram