Ironman: vele miljoenen extra omzet

2000 atleten laten zondag het beste van zichzelf zien

Auteur: Maarten van Laarhoven
Vrijdag 29 juli 2016

Afgetrainde lichamen, een prachtig parcours door een historische binnenstad die bijna 24 uur lang bruist, en een enthousiast publiek dat applaudisseert totdat de laatste deelnemer binnen is. In Maastricht en omgeving  wordt met spanning uitgekeken een nieuwe editie van de triatlonwedstrijd Ironman, een van de grootste en meest prestigieuze duursportevenementen ter wereld. Komende zondag in alle vroegte melden zich bij de start op de Griend in Maastricht naar verwachting zo’n 2000 atleten, om vandaaruit 3,8 kilometer te zwemmen, 180 kilometer te fietsen en er vervolgens nog eens hele marathonafstand (42,2 kilometer) tegenaan te gooien.

Ter vergelijking: aan de eerste Maastrichtse Ironman in 2015 deden ‘slechts’ zo’n 800 triatleten mee. Zij bezorgden Maastricht en omgeving een extra omzet van zo’n 2,7 miljoen euro. ,,Dan praat je bijvoorbeeld over extra omzet in hotels, restaurants en winkels, maar ook over uitgaves aan taxi’s, landingsrechten op luchthavens en huurauto’s”, aldus organisator Rob Frambach. Dit jaar ligt het parcours gedeeltelijk in België.

Met een verwachte extra omzet die zo’n tweeënhalf keer die van vorig jaar bedraagt, spreekt de organisatie al op voorhand van een succesvol evenement. ,,Bij het tekenen van de contracten is afgesproken dat we in elk geval drie jaar in Maastricht zouden blijven, maar gezien de grote belangstelling streven we ernaar de samenwerking met Maastricht en de andere partners te continueren”, aldus Frambach.  

De Ironman vindt jaarlijks plaats op diverse plekken in de wereld. De beste deelnemers kwalificeren zich voor het WK-triatlon op Hawaï. 

Lees ook