Flamma! zet Valkenburg in vuur en vlam

Nieuw eigentijds festival in een Romeinse setting

Auteur: Maarten van Laarhoven
Dinsdag 12 juli 2016

Een driedaags cultureel festival in een Romeinse setting, waarbij muziek, theater en beeldende kunst elkaar vinden, uitdagen en aanvullen. Dat is de gedachte achter Flamma!, een nieuw evenement in Valkenburg aan de Geul dat komend weekend (15-16-17 juli) voor het eerst gehouden wordt.

Openluchttheater Valkenburg, Museum de Romeinse Katakomen en het tussengelegen bospad veranderen drie dagen lang in één groot festivalterrein, met onder andere opera, lichtkunst, foodtrucks, theater, muziek en niet te vergeten kindervoorstellingen, want Flamma! Is er voor alle leeftijden. Een passe partout voor drie dagen kost 30 euro, losse dagkaarten 15 euro. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis mee.

Het evenement is een initiatief van Museum Romeinse Katakomben en Openluchttheater Valkenburg. Artistiek leiders van het festival zijn Maureen Bachaus (Museum Romeinse Katakomben) en Jos Frusch (directeur Openluchttheater Valkenburg).

Kwalitatief hoogwaardig

FLAMMA! biedt volgens de initiatiefnemers actuele, ‘kwalitatief hoogwaardige en avontuurlijke voorstellingen met nationale allure, voor een zo groot en divers mogelijk publiek. Cross-over producties tussen de verschillende kunstvormen vormen een rode lijn’, zo heet het.
 
Het festival is ‘artist-driven’, wat inhoudt dat het werk van de deelnemende kunstenaars en artiesten het festival zijn vorm en inhoud geeft. Zowel gerenommeerde als jonge kunstenaars en artiesten zijn uitgenodigd om zogeheten site-specific werk te ontwikkelen: de producties zijn exclusief voor dit festival ontwikkeld of in een nieuw jasje gegoten. Er is één belangrijk, gemeenschappelijk kenmerk: alle deelnemers werken met het festivalthema 'Flamma' (vlam) dat vertaald kan worden als passie, of (levens)vuur.

Koninklijke Sainte Cécile Eijsden 

Een van de hoogtepunten van het driedaagse festival is een spectaculair muziekprogramma in Romeinse sferen, dat op zondag om 15 uur wordt uitgevoerd door de Koninklijke harmonie Sainte Cécile Eijsden onder leiding van dirigent Jan Cober. Circus Maximus is een spectaculair werk voor meer dan honderd muzikanten van een van de leidende Amerikaanse componisten van dit moment: John Corigliano. Het  vergelijkt de huidige tijd met de nadagen van het Romeinse Rijk, waarin decadentie en banaal volksvermaak de ondergang maskeerden. Dit thema leent zich voor imponerende, meeslepende, theatrale en ruimtevullende muziek, aldus de programmeurs. 

Pini de Roma, dat vervolgens wordt uitgevoerd, is een werk van de Italiaanse componist Ottorino Respighi (1879-1936). Het is onderdeel van een trilogie, gebaseerd en geïnspireerd op Romeinse thema’s Hoog gehalte aan trompetfanfares, een sfeer direct kan worden gebruikt voor Romeins geïnspireerde films als Spartacus en Ben-Hur. De muziek werd later door Mussolini’s propagandamachine misbruikt en verheerlijkt.

Kijk voor meer gedetailleerde informatie en een uitgebreid programma op: http://flammafestival.wix.com/home#!programma/zasw5

Lees ook