Model uit de kleren tijdens expositie Chrit Rousseau

Maastrichtse kunstenaar beschouwt vrouwelijk schoon als museumstuk

Auteur: Maarten van Laarhoven
Donderdag 7 juli 2016

De Maastrichtse kunstenaar Chrit Rousseau is dit jaar 75 geworden. Voor het Museum aan het Vrijthof een reden om het ‘icoon van Maastricht’ te eren met een overzichtstentoonstelling onder de titel ‘Thuiskomen’. Centraal in de expositie, die nog loopt tot 31 augustus, staan de schilderijen die Rousseau naar aanleiding van zijn talloze buitenlandse reizen maakte, alsmede de vele schetsboekjes die hij tijdens deze trips wist te vullen. 

Ook ‘naakt’ is een terugkerend thema in het werk van Rousseau. Afgelopen zondag (3 juli) was hij persoonlijk in het museum aanwezig om een naaktmodel te schilderen. Bezoekers konden tijdens de sessie ter plekke zien hoe Rousseau te werk gaat.

In de tentoonstelling wisselen bekend, onbekend en nieuw werk elkaar op verrassende wijze af, waardoor de ruimtes in het museum elk een eigen sfeer krijgen. Rousseau staat bekend om zijn natuurlijke, beweeglijke en vooral kleurrijke manier van schilderen en schetsen. Hij tekent het allerliefst mensen in hun dagelijkse natuurlijke pose en portretteert alles dat zich in zijn omgeving afspeelt. Door veel kleur te gebruiken uit de kunstenaar zijn gevoelens.

Nog twee keer zal Chrit Rousseau live in Museum aan het Vrijthof onder toeziend oog van bezoekers een naaktmodel schetsen en schilderen. De volgende sessies vinden plaats op zondag 14 augustus en - speciaal in het kader van het Parcours - op zondag 11 september. De sessies vinden plaats van 13.00 - 16.00 uur.

Bijzonder aan deze tentoonstelling is ook de bijdrage van een andere kunstenaar uit Maastricht, dichter Frans Budé, die na een lange onderwijscarrière sinds 1984 exclusief actief is als dichter. Er zijn inmiddels diverse dichtbundels van hem verschenen. Rousseau, die erg onder de indruk is van de kwaliteit van de gedichten van Budé, zag in de overzichtsexpositie een mooie gelegenheid om samen te werken met zijn stadsgenoot.

De gedichten die deel uitmaken van de tentoonstelling, zijn speciaal voor deze gelegenheid geschreven door Frans Budé. ,,Het resultaat van deze samenwerking is een persoonlijke, indringende tentoonstelling waarbij de bezoekers in beeld en taal kunnen ervaren dat beide kunstenaars het beste in elkaar naar boven hebben gehaald”, zo laat een woordvoerster van het museum weten. 

Naar aanleiding van deze tentoonstelling is door Chrit Rousseau en Frans Budé een speciaal boek gemaakt waarin de schilderijen en gedichten zijn gebundeld. 

De expositie 'Thuiskomen' is nog tot en met 31 augustus 2016 te zien in Museum aan het Vrijthof.

Lees ook