Derlon Hotel boort nieuwe markt aan met concerten

Kleinschalige optredens van ‘grote namen’ in La Bonbonnière

Auteur: Maarten van Laarhoven
Vrijdag 29 juli 2016

‘Een echt Derlon-product’. Zo noemt Sione Götte, directeur van het luxueuze Derlon Hotel aan de het Onze Lieve Vrouweplein in Maastricht (4 sterren), het aanstaande concert van Spinvis. De Nederlandse ‘eenmansband’ verzorgt op 31 augustus een intiem concert in La Bonbonnière, de voormalige stadsschouwburg aan de overkant van wat wel wordt beschouwd als het meest sfeervolle plein van Maastricht.

Opmerkelijk is dat het initiatief voor het concert niet uitgaat van het theater, maar van het Derlon Hotel, dat hiermee hoopt iets toe te voegen aan ‘de beleving van de stad’, zoals Götte het zelf omschrijft. Het optreden van Spinvis wordt - als het goed is - het eerste in een reeks van bijzondere kleinschalige concerten in samenwerking met La Bonbonnière, dat eerder dit jaar werd overgenomen door top-cateraar Maison van den Boer.

‘Zwaar fan’

De eerlijkheid gebiedt haar te zeggen dat ze al heel lang ‘zwaar fan’ is van de muzikant, zegt de general manager van het Derlon Hotel op de vraag waarom ze voor het eerste concert voor Spinvis heeft gekozen. ,,Ik ken Erik de Jong (Spinvis’ echte naam, red.) persoonlijk en ik wist dat hij het heel leuk zou vinden om behalve in Heerlen en Belgisch-Limburg - waar hij wel vaker komt - ook een keer in Maastricht op te treden. Daarnaast dacht ik dat het mooi zou kunnen zijn om datgene wat ik leuk vind met anderen te delen. Ik ga er vanuit dat er in Maastricht genoeg mensen rondlopen die hem een keer willen zien spelen, maar geen zin hebben om daarvoor in de auto te stappen”, aldus de hoteldirecteur. ,,Sterker nog: wat is er leuker om een kleinschalig concert in de stad te bezoeken, na afloop een drankje te pakken en vervolgens lekker op de fiets naar huis te gaan?”

Intimiteit

De samenwerking tussen Derlon Hotel en La Bonbonnière – het interieur van het monumentale gebouw is door de nieuwe eigenaar grondig op de schop genomen – is overigens niet nieuw. ,,We werken al lang samen, omdat de vraag naar meerdaagse congressen in combinatie met hotelkamers in Maastricht van oudsher groot is”, aldus Götte. ,,Wij hebben La Bonbonnière nodig en omgekeerd. Qua uitstraling en beleving vormen we in feite een eenheid. Het enige wat ons gescheiden houdt, is een prachtig plein. Die eenheid kunnen we samen nóg verder versterken met concerten die niet in Maastricht staan. De intimiteit die zo opgeroepen wordt, past in onze visie heel erg bij Derlon. ”

Hele band paraat

Wat het allemaal nog extra bijzonder maakt is dat Spinvis met zijn hele band naar La Bonbonnière komt. ,,Dat zou je misschien verwachten bij optredens in grotere zalen, maar niet hier. Voor het publiek is het concert een mogelijkheid om Spinvis van dichtbij te beleven, in een intieme sfeer die je op weinig andere plaatsen tegenkomt.” 

Na Spinvis, die dus op 31 augustus afzakt naar de Limburgse hoofdstad, is het de beurt aan Carel Kraayenhof. De fameuze bandoneón-speler geeft op 22 december een concert in La Bonbonnière. Kraayenhof vergaarde wereldroem nadat hij op 2 februari 2002 (de dag dat zij in het huwelijk trad met voormalig kroonprins Willem-Alexander) de toenmalige prinses Máxima tot tranen toe had weten te roeren, Samen met het voormalige Argentijnse wonderkind Juan Pablo Dobal (1964) staat hij op de planken met het speciale programma ‘Hotel Victoria’.

Kerstverlichting

Of ook de Astor Piazzola-klassieker Adios Nonino (Vaarwel Vadertje - een nummer waarmee destijds verwezen werd naar de om politieke redenen afwezige vader van prinses Màxima) in La Bonbonnière aan bod zal komen (wellicht als toegift) is op dit moment nog niet bekend, maar je weet het nooit. ,,Het wordt eveneens een bijzonder concert in een bijzondere setting”, verklapt Derlon-directeur Sione Götte alvast. ,,Tegen die tijd is het Onze Lieve Vrouweplein voorzien van prachtige kerstverlichting, wat het allemaal nog intiemer maakt.”

Kaarten voor de concert van Spinvis en Carel Kraayenhof, alsook eventuele arrangementen met diner en overnachting, zijn te boeken via www.derlon.com

Lees ook