De vakantie-carroussel

De wekelijkse zaterdagblog van Jo Cortenraedt

Zaterdag 16 juli 2016

De vakantie-carroussel

Nederland is een vrij land, maar we willen het altijd nog iets vrijer dan de rest van de wereld. Op sommige punten is dat handig en prettig. Op andere punten bepaald niet. Neem nou de vakantieperiode. Die stond vroeger tamelijk vast. Voor de scholen was dat van begin juli tot eind augustus, zo kan ik me zelf nog herinneren. Helemaal helder, alles en iedereen was er op ingesteld.

Maar omdat er in Nederland veel mensen rondlopen die vinden dat van tijd tot alles op z’n kop moet worden gezet, en die dat vervolgens ook willen gaan ‘managen’, krijg je dat zaken die eerst goed liepen, na de verandering aardig in het honderd lopen.

Zo dus ook de vakantiespreiding. Ouders met kinderen raken in vertwijfeling, zeker als de kinderen ook nog verspreid naar school gaan, op verschillende niveaus, in verschillende delen van het land. Ga dan nog maar eens plannen om samen met de hele familie erop uit te trekken. Krijg je bijna niet geregeld.

En als het je goed bevallen is om laten we eens zeggen begin juli naar Italië te gaan, dan heb je het volgend jaar pech, want de vakantiemanagers hebben het dan zo voor je gepland dat je pas in augustus kunt vertrekken. Ik spreek veel mensen die er niets meer van begrijpen en er horendol van worden, maar ook fatalistisch erin berusten. Alsof het altijd zo geweest is. Niet dus.

Neem landen als België, Frankrijk, Italië, Spanje, de schoolvakanties zijn altijd op vaste tijden. In België keurig van 1 juli tot 1 september, daar kun je de klok voor jaren op gelijk zetten. Helder voor iedereen, alles kan er op ingesteld worden.

En in landen als Italië is het in die zin nog beter geregeld naar mijn idee. Je weet dat als je zaken doet met dat land, dat je augustus even moet vergeten, want heel Italië is dan zelf met vakantie. In Frankrijk is dat in feite ook zo. Als je zit te wachten op een designbank uit Milaan, is dat misschien onhandig, dat die in augustus in ieder geval niet geleverd wordt. Maar dat weet je van tevoren.

Maar het voordeel is dat in die andere 11 maanden iedereen gewoon normaal bereikbaar is. Zo anders is dat bij ons. In mei krijg je al de eerste replies op je mails van afwezigheid wegens vakantie. En dat gaat zo door tot begin oktober. Je hebt geen flauw idee wanneer iemand wel of niet bereikbaar is. Hele afdelingen werken maandenlang op halve kracht, waardoor de vaart uit de besluitvorming en afhandeling is.

Niet alles was vroeger beter, de zomervakantie wel. Ik heb zelfs de neiging om te zeggen dat het weer toen beter was, maar daarmee begeef ik me op glad ijs.

Maar ik stel dus voor dat Nederland voortaan het Belgische systeem van schoolvakanties overneemt. En dat we als bedrijfsleven en overheid ook een vakantieperiode afspreken, laten we eens zeggen van 15 juli tot 15 augustus. Hopla, voor iedereen duidelijk. En dan zijn we weer op tijd terug voor ’t Preuvenemint en de Formule I van Spa-Francorchamps. Al die managers die zich nu met onze vakantieplanning bemoeien, sturen we dan het bos in. Voor een vakantiewandeling.

 

Jo Cortenraedt  

 

Lees ook