Fietsen door het water in Bokrijk

Fietsparadijs Limburg mikt op beleving

Dinsdag 19 juli 2016

Je fietst door een prachtig vijverlandschap, in het hart van de natuur. Plots voert het drie meter brede fietspad je dwars door een vijver, met de waterspiegel op ooghoogte. En dat 212 meter lang. Inderdaad, zoiets kan alleen in Belgisch-Limburg, hét fietsparadijs bij uitstek. „Wij willen onze positie als fietspionier behouden,” zegt Igor Philtjens, gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed. „Daarom blijven we investeren en innoveren door nieuwe belevingen toe te voegen aan ons fietsroutenetwerk.”

Fietsliefhebbers weten al langer dat het heerlijk trappen is in Belgisch-Limburg, dé bakermat van het knooppuntfietsen. Meer dan tweeduizend kilometer verharde, puik onderhouden en duidelijk bewegwijzerde paden voeren je autovrij of -luw door de hele provincie. Vaak tot in het hart van de natuur. Fietscafés zorgen onderweg voor verpozing. Logisch dat Belgisch-Limburg algemeen beschouwd wordt als hét fietsparadijs. „In 2015 vierden we twintig jaar fietsroutenetwerk. Met meer dan twee miljoen fietsers per jaar is het een van onze grootste attracties en bovendien ook een ideaal mobiliteitsnetwerk voor de Limburgers zelf,” zegt gedeputeerde Igor Philtjens. „Maar intussen is het knooppuntfietsen wereldwijd gekopieerd. Om onze koppositie te behouden moeten we daarom blijven investeren in het fietsroutenetwerk. Daarom schakelen we een tandje bij op het vlak van beleving.”

Fietsen door uniek natuurgebied

Fietsen door het water is zo’n beleving. Nabij knooppunt 91 in Bokrijk. „Je bevindt je hier in het hart van De Wijers, een uniek natuurgebied met meer dan duizend vijvers en een zeldzame fauna en flora. Dankzij dit pad versmelt je met de omgeving. Het water staat aan weerszijden op ooghoogte. Watervogels dobberen rond je, terwijl jij lekker droog de vijver doorkruist. Je ruikt, voelt en ziet het water. Een bijzondere sensatie.” Dat geldt ook voor natuurliefhebbers die de mooie wandelroutes van De Wijers opzoeken. Een hoofd van een fietser dat plots de waterspiegel ‘doorklieft’: het blijft een surreëel beeld dat je bezoek aan Limburg onvergetelijk maakt. „Fietsen door het water is een eerste concrete realisatie van een reeks innovatieve fietsprojecten van Toerisme Limburg voor meer beleving van de unieke Limburgse landschappen langs het fietsroutenetwerk. In de nabije toekomst volgen nog fietsbelevingen onder de grond, in de mergelgrotten van Riemst, door de heide van het Nationaal Park en door de bomen. Stuk voor stuk belevingselementen die onze leiderspositie versterken en ervoor zorgen dat we meer toeristen aantrekken. Dat is meer dan ooit belangrijk voor onze vrijetijdseconomie en lokale werkgelegenheid,” besluit Igor Philtjens.

Tip! Fietskaart Limburg 2016 & Fiet sparadijs Limburg-app

Vlot trappen naar dit Fietspad door het Water? De Fietskaart Limburg 2016-2017 geeft je een handig overzicht van alle paden, knooppunten, attracties, parkings, fietscafés, picknickbanken … Je krijgt er een mooi fietsboekje bij dat per gemeente het ideale startpunt, het mooiste fietsplekje, de fietscafés en -logies opsomt. Fietsen door het water kan aan knooppunt 91. Je vindt de kaart (€ 9,50) in de lokale toeristische infokantoren in Belgisch-Limburg. Of download de gratis Fietsparadijs Limburg-app. Via een fotogalerij selecteer je een mooi decor of landschap. De app geeft dan automatisch de fietsroute die deze plek aandoet – mét het ideale startpunt en de knooppunten en bezienswaardigheden onderweg.www.toerismelimburg.be

Tekst: Jempi Welkenhuyzen
Fotografie: Harry Heuts

Lees ook