Is België fiscaal nog altijd de moeite waard?

Baat accountants & adviseurs: grensoverschrijdende projecten

Woensdag 13 juli 2016

Baat accountants & adviseurs heeft van oudsher veel aan grensoverschrijdende advisering richting België gedaan. Alweer zo’n vijftien jaar geleden werd een eigen vestiging in Hasselt geopend. Sinds 2012 zijn de Belgische activiteiten geconcentreerd in de vestiging te Maasmechelen.

De managingpartners Jan Vanbriel en Marc Pelssers geven leiding aan een enthousiast team van zo’n twaalf professionals dat dagelijks maatwerk levert op het gebied van accountancy, fiscaliteit en aanverwant advies. Waar nodig wordt er samengewerkt met externe adviseurs zoals bedrijfsrevisoren, advocaten, sociale secretariaten en notarissen. Er is bewust gekozen voor een locatie die quasi op de Nederlands- Belgisch grens is gelegen, zodat het kantoor optimaal bereikbaar is voor zowel Belgische als Nederlandse cliënten. „In de goede oude tijd kon een directeur aandeelhouder (DGA) maximaal gebruik maken van diverse Belgische fiscale faciliteiten,” stelt Jan Vanbriel. „In nauwe samenwerking met onze Nederlandse collega’s begeleidden wij de DGA bij de afkoop van zijn Nederlandse pensioenregeling en lijfrenteverzekeringen, en de verkoop van zijn BV, veelal tegen een tarief van 0%. Vervolgens werd het vermogen doorgeschoven naar de volgende generatie, weer tegen 0%!” „België is tegenwoordig echt geen fiscaal Luilekkerland meer,” zo vult Marc Pelssers zijn collega aan. „Het basistarief voor rentebaten en dividenden bedraagt inmiddels 27% (was 10% c.q. 15%), en Nederland behoudt bij de DGA die vanaf medio september 2015 naar België emigreert, een in de tijd onbeperkte claim op de winstreserves.”

Toch zijn er nog tal van lucratieve adviezen te geven, betoogt het tweetal. Zo is vermogensoverheveling naar kinderen nog altijd belastingvrij mogelijk, en een DGA die zijn structuur pas optuigt bij wonen in België kan in beginsel op langere termijn zijn winstreserves nog altijd fiscaal voordelig realiseren, om er maar een paar te noemen. Het team van Maasmechelen werkt op dagelijkse basis nauw samen met de collega’s van de Baat-vestigingen in Maastricht, Roermond en Sittard.

Door zowel een Belgische als een Nederlandse collega in een adviesgesprek te betrekken, weet de (Neder)Belgische cliënt zich verzekerd van een gedegen advies dat vanuit meerdere invalshoeken is bekeken. De Baat-slogan ‘SOLVING ISSUES.’ wordt dus ook door het team van Baat Maasmechelen maximaal uitgedragen, en dat met een Belgische ‘twist’!

Baat accountants & adviseurs
Rijksweg 503 bus 4, 3630 Maasmechelen
+32 89 77 66 30
infomaasmechelen@baat.be

Lees ook