Vader Abt en Hemel en Aarde

De tweewekelijkse zondag blog van Sander Kleikers

Auteur: Sander Kleikers
Zondag 26 juni 2016

Hij komt zelden het klooster uit. Klooster Sint Benedictusberg in Vaals, de plek waar hij in september precies 50 jaar geleden naar binnen ging. Als jonge aanstaande monnik. Nu, 50 jaar later, wil hij er wel over praten. Als gast in mijn zomerprogramma Tour de L1mbourg (2-24 juli dagelijks op L1).

Ik heb het over Vader Abt, Ad Lenglet, van klooster Benedictusberg Mamelis in Vaals. Het klooster waar ik mijn hele leven al letterlijk en figuurlijk tegenop kijk. Ieder keer als ik er langs rijd, verscholen tussen de bomen aan de Rijksweg tussen Gulpen en Vaals.

Ik was een jaar of 11 toen wijlen mijn vader me vertelde over het klooster. Hoe hij er zelf met zijn eigen vader heen ging om op de zondagochtend een dienst bij te wonen, de Terts en de Hoogmis.

Hij vertelde me hoe de monniken er leven, dat ze de hele dag bezig zijn met bidden, studeren en werken. Dat ze een bewuste keuze maken om hun leven achter de gesloten deuren van het klooster door te brengen. Het celibataire leven, de buitenwereld echt buiten laten en helemaal tot zichzelf en God keren.

Ik vond het fascinerend. Op zondagochtend gingen we samen wel eens naar de Terts. Drie uur lang prachtige Gregoriaanse zang en aansluitend een rondgang door het klooster, alleen voor de mannen.

Nu, jaren later, wilde ik het verhaal van Vader Abt zelf horen, in een uitzending van Tour de L1mbourg in Vaals, straks in juli. Hij stemde ermee in, onder de voorwaarde dat ik zou langskomen voor een kennismakingsgesprek. Dus daar stond ik dan, bijna 30 jaar na mijn eerste bezoek aan het klooster. Mijn vader in gedachten mee.

Ik moest wachten in een van de spreekkamers. Ik stond voor het raam en keek uit over het prachtige bos en het weiland van het klooster. En ik zag de auto’s heen en weer rijden, van en naar Maastricht. En ik bedacht me dat die dagelijkse gang voor de monniken hier niet meer zo vanzelfsprekend is.

Vader Abt kwam binnen, vriendelijk gezicht, open houding en heel geïnteresseerd. In vogelvlucht namen we zijn 50 jaar broederschap door. Zijn totale toewijding en overgave aan God. Maar ook zijn passie, twijfels en uitdagingen. En zelfs het EK voetbal! ‘Dat volg ik niet echt. Zo nu en dan een krantenkop op internet. TV hebben we hier niet. Als Nederland ver komt, dan vind ik het wel leuk. Maar dat is nu niet het geval, toch?’

Vader Abt Lenglet is met hele andere zaken bezig. Niet met Brexit, het EK, een kleptomaan raadslid op Pinkpop of de nationale titel van Tom Dumoulin. Allemaal zaken waar ik de laatste dagen mee volop bezig was.

En de betrekkelijkheid daarvan werd me weer heel erg duidelijk. Nu wist ik echt waarom mijn vader mij meenam, en waarom ik over een paar jaar mijn zoontje Simon mee zal nemen naar Mamelis. Er is meer tussen hemel en aarde.

 

 

 

 

Lees ook