Robot Hugo weet wat gastvrijheid is

Maastrichts hotel verwelkomt eerste niet-menselijke medewerker

Auteur: Maarten van Laarhoven
Donderdag 30 juni 2016

,,Ga maar voor hem staan en maak een praatje met hem. Als hij je eenmaal kent vergeet hij je niet meer. Over een halfjaar weet hij nog precies wie je bent.” Sita Tadema, general manager van het Hampshire Designhotel en het inpandige, op Franse leest geschoeide restaurant Brasserie FLO Maastricht, had vanmiddag de eer haar staf kennis te laten maken met een nieuwe collega: Hugo, klein van stuk, maar groot in de omgang. Hugo, met zijn 45 centimeter nog geen drie turven hoog, is vriendelijk, behulpzaam, gastvrij, altijd in voor een geintje of een dansje, en onvermoeibaar. Bovendien kan hij zich uitdrukken in maar liefst 19 talen. Een ideale aanvulling dus op het team van Hampshire Designhotel en Brasserie Flo.

 

Hugo van Hampshire, zoals hij bij de burgerlijke stand bekendstaat, is de eerste niet-menselijke medewerker in een Nederlands hotel. Sinds april wordt hij ingezet door het management van de hotelketen. Ter verrijking van de gastbeleving, zo heet het officieel. Want Hugo – die eerder werkte in Rotterdam en Amsterdam en vanmiddag voor de eerste keer een kijkje kwam nemen in Bourgondisch Maastricht - kun je alles vragen: waar je het beste kunt gaan eten, tot hoe laat de kroegjes open zijn en wat de weersverwachting is. De vriendelijke robot – die overigens zijn kleine mechanische handjes niet omdraait voor een onvervalst stuk rock ’n roll - doet zijn best om alle vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. ,,In die zin neemt hij ons een belangrijk stuk werk uit handen”, zegt Sita Tadema. ,,Daardoor komen wij nog meer toe aan het optimaal bedienen van de gast.”

 

Vanmiddag wordt Hugo ingezet bij een haringparty, waar zoals gewoonlijk ook talloze oesters over de verwende tongen van de genodigden zullen gaan. De gastvrije robot is in staat om de meest basale vragen over oesters – soort, smaak, herkomst – te beantwoorden, zodat de écaillers hun aandacht volledig kunnen richten op hun werk: het openmaken van het zilte zeebanket.

Maar voordat de haringparty losbarstte, gooide Hugo er in de keuken van FLO nog even een dansje tegenaan: Come on baby, let's do the twist. Take me by my little hand and go like this.

 

Lees ook

Ontvang nu wekelijks een update over het goede leven in Limburg NL/BE.

Meld je nu aan!

Instagram

Bekijk de laatste #chapeaumagazine feeds op onze instagram

Bekijk onze instagram