Nieuwe huisstijl voor Parkstad Limburg

Regio wil doorpakken na winnen prestigieuze prijs

Auteur: Maarten van Laarhoven
Zondag 26 juni 2016

Parkstad Limburg staat weer op de kaart. De transitie die de stadsregio de afgelopen decennia doorgemaakt heeft is uniek te noemen, aldus de World Travel & Tourism Council (WTTC) in Dallas. Deze reikte op 7 april jongstleden de hoogste toeristische onderscheiding ter wereld uit aan Parkstad Limburg.

In Mondo Verde in Landgraaf werd donderdag 23 juni iedereen die een rol speelde bij de totstandkoming van de prijs nog eens bedankt. Ook de ‘beste toeristische ambassadeur’ van Zuid-Limburg, Anya Niewierra (directeur VVV Zuid-Limburg), werd door gedeputeerde Eric Geurts en wethouder Kelly Regterschot (wethouder in Landgraaf) in het zonnetje gezet.

Jef Pleumeekers, oud-burgemeester van Heerlen, werd uitgeroepen als eerste ‘ambassadeur’ van Parkstad, een ‘titel’ die overigens van nu af aan mag worden gevoerd door iedereen die trots is op de regio. Mede onder Pleumeekers’ regie werd eind jaren ’90 de basis gelegd voor Parkstad Limburg en de bijbehorende campagne. Er kwam ook een gemeenschappelijke agenda voor economie in Parkstad, met aandacht voor onder meer toerisme. Als bijzonder eerbetoon kreeg Pleumeekers het eerste ‘ambassadeurs-certificaat’, met nummer 001.     

Uit zwart, nu groen, naar goud 

De bestaande identiteit van Parkstad is uitgebreid met een nieuw stijlelement dat symbool staat voor de ontwikkeling van de regio. Het logo werd tijdens de bijeenkomst afgelopen donderdag gelanceerd. De kleuren symboliseren de transitie én de toekomstplannen: van zwart (mono-economie, mijnbouw), naar groen (veel natuur en aandacht voor de ontwikkeling van wandel- en fietsroutes), en uiteindelijk naar goud (economie met duurzaam en vitaal toerisme).

Parkstad Limburg is het enige voorbeeld in Nederland van de transitie van een voormalig mijngebied naar een toeristische bestemming. De ontwikkeling in de afgelopen jaren bewijst volgens de initiatiefnemers van de campagne dat een ‘zwarte’ regio op haar eigen manier mooi kan worden als je de accenten op de juiste plekken legt.

Kleuren met een betekenis

De kleuren van het nieuwe beeldmerk hebben elk een betekenis. Het blauw symboliseert de economische ontwikkelingen. Daarbij speelt IBA (Internationale Bau Austellung) de komende jaren ook een belangrijke rol. IBA is erop gericht is om verdere ontwikkelingen in Parkstad met elkaar te verbinden, zowel qua gebouwen als voorzieningen. 

Het groen staat voor duurzaamheid, dat in Parkstad hoog in het vaandel staat. De kleur oranje staat voor een bruisende omgeving en sociaal-culturele sector. Diverse activiteiten zoals Pinkpop, Serious Request hebben Parkstad al eerder op de kaart gezet. Het roze in het logo verbeeldt het toerisme, de krachtige economische motor die Parkstad de afgelopen jaren heeft ontwikkeld.

Kijk voor meer informatie over de campagne en het ambassadeurschap op www.goudvoorparkstad.nl

Op de foto van links naar rechts: Eric Geurts, Ralf Krewinkel, Jef Pleumeekers, Kelly Regterschot en Anya Niewierra. 

Lees ook