Dandelion: samenwerking in de vorm van een paardenbloem

Mediator en paardencoach bundelen krachten in joint venture

Auteur: Maarten van Laarhoven
Maandag 27 juni 2016

Advocaat, registermediator en paardenliefhebster Monique Spee (Spee Advocaten) en gecertificeerd paardencoach Therese Corbeij (Marengo Training & Coaching in Maastricht) werken al geruime tijd samen bij het oplossen van conflicten met behulp van paarden. Recentelijk hebben de twee zakenvrouwen hun krachten gebundeld in een joint venture die de naam Dandelion heeft meegekregen. ,,Om onszelf duidelijker in de markt te kunnen presenteren en toekomstige klanten meer duidelijkheid te geven over het dienstenpakket dat wij aanbieden, leek het ons een goed idee om voor deze vorm te kiezen”, zegt Monique Spee. 

 

Voor wie de twee wat beter kent zal de naam waaronder ze hun samenwerking nader gestalte geven niet als een verrassing komen: Dandelion is de Engelse benaming van een bloem die we in Nederland beter kennen als de Paardenbloem, een gele plant die na verloop van tijd verandert in een bolletje met pluizen. Het verhaal gaat dat je een wens mag doen als het je lukt de pluisjes in één ademstoot weg te blazen.

Monique Spee, oprichter en eigenaar van SPEE Advocaten op Maastricht Airport en fervent paardenliefhebster, is al negentien jaar actief als advocaat. Sinds enkele jaren treedt ze ook veelvuldig op als gecertificeerd mediator. Zijn er problemen waar personen of organisaties zelf niet uitkomen - en is het beter om een gang naar de rechter te voorkomen - dan kan een beroep op haar worden gedaan. In haar rol van conflictbemiddelaar helpt ze aan de hand van specifieke gesprekstechnieken moeilijkheden op te lossen. Dit spaart niet alleen tijd, maar vaak ook geld, want juridische procedures brengen doorgaans hoge kosten met zich mee. Daarbij komt dat een rechtszaak partijen vaak alleen maar verder uit elkaar drijft.

Samen met ervaren paardencoach Therese Corbeij van Marengo Training & Coaching in Maastricht biedt ze daarnaast een bijzondere vorm van conflictbemiddeling aan. In hun joint venture Dandelion zetten ze paarden in bij het oplossen van zakelijke en persoonlijke problemen en geschillen. Deelnemers maken contact met de dieren en krijgen opdrachten. Vervolgens wordt gekeken hoe het paard daarop reageert. De methode is succesvol, want het aantal cliënten dat er baat bij blijkt te hebben, groeit nog altijd sterk , aldus Monique Spee.

Haar zakenpartner Therese Corbeij verzorgt met haar bedrijf Marengo Trainingen al jarenlang coachingstrajecten voor de top van het zakenleven, ook met gebruikmaking van paarden. De edele dieren zijn in staat om bij mensen verborgen gevoelens, talenten en karaktereigenschappen naar boven te halen, legt ze uit. ,,Een paard voelt feilloos aan hoe mensen in elkaar zitten”, aldus de paardencoach. ,,Ze reageren direct op angst en onrust, zelfs al worden dergelijke emoties niet rechtstreeks geuit. Het durven benoemen van emoties en gevoelens is bij mediation heel belangrijk om verdere stappen te kunnen zetten. Soms hebben mensen een duwtje nodig om van hun apenrots te komen. Een paard kan daar bij helpen.”

Partijen die met elkaar in de clinch liggen, komen niet voor niets uit bij een mediator. De wil om eruit te komen is vaak latent aanwezig, zegt Monique Spee. ,,Soms hebben mensen niet onmiddellijk in de gaten dat er een uitweg is, terwijl ze de oplossing als het ware in zich dragen. Een paard voelt dat aan en laat dat blijken aan de hand van zijn gedrag. Hij heeft niet een voorkeur voor de ene of de andere partij, want een dier heeft niet geleerd zich aan te passen en te kiezen. Samen met Therese vertaal ik de signalen die een paard afgeeft, waardoor de deelnemers aan een mediation inzicht krijgen in de situatie. Als ze zich erin herkennen ontstaat ruimte voor de oplossing van een conflict.” 

Foto: Olga van Borren

Kijk voor meer informatie over de diensten van Dandelion en de contactgegevens van de beide partners op de Facebook-pagina van de joint venture

Lees ook

Ontvang nu wekelijks een update over het goede leven in Limburg NL/BE.

Meld je nu aan!

Instagram

Bekijk de laatste #chapeaumagazine feeds op onze instagram

Bekijk onze instagram