Chrit Rousseau komt thuis in het Museum aan het Vrijthof

Overzichtstentoonstelling in samenwerking met dichter Frans Budé

Auteur: Maarten van Laarhoven
Dinsdag 7 juni 2016

Na de succesvolle en bijzonder goed ontvangen overzichtstentoonstelling van het werk van het Landgraafse kunstenaarsduo Les Deux Garçons (de bijzondere expositie was tot afgelopen week te zien), gaat in het Museum aan het Vrijthof opnieuw alle aandacht uit naar een Limburgse kunstenaar. Onder de titel ‘Thuiskomen’ gaat komend weekend een grote tentoonstelling van werk van Chrit Rousseau van start. 

De Maastrichtse kunstenaar is dit jaar 75 geworden. Voor het Museum aan het Vrijthof een reden om het ‘icoon van Maastricht’ te eren met een overzichtstentoonstelling. Centraal in de expositie staan de schilderijen die Rousseau naar aanleiding van zijn talloze buitenlandse reizen maakte, alsmede de vele schetsboekjes die hij tijdens deze trips wist te vullen. 

In de tentoonstelling wisselen bekend, onbekend en nieuw werk elkaar op verrassende wijze af, waardoor de ruimtes in het museum elk een eigen sfeer krijgen. Rousseau staat bekend om zijn natuurlijke, beweeglijke en vooral kleurrijke manier van schilderen en schetsen. Hij tekent het allerliefst mensen in hun dagelijkse natuurlijke pose en portretteert alles dat zich in zijn omgeving afspeelt. Door veel kleur te gebruiken uit de kunstenaar zijn gevoelens.  Tot drie keer toe zal Chrit Rousseau live in het museum een naaktmodel schilderen. Bezoekers kunnen tijdens deze sessies ter plekke zien hoe Rousseau werkt.  Bijzonder aan deze tentoonstelling is ook de bijdrage van een andere kunstenaar uit Maastricht, dichter Frans Budé, die na een lange onderwijscarrière sinds 1984 exclusief actief is als dichter. Er zijn inmiddels diverse dichtbundels van hem verschenen. Rousseau, die erg onder de indruk is van de kwaliteit van de gedichten van Budé, zag in de overzichtsexpositie een mooie gelegenheid om samen te werken met zijn stadsgenoot.

De gedichten die deel uitmaken van de tentoonstelling, zijn speciaal voor deze gelegenheid geschreven door Frans Budé. ,,Het resultaat van deze samenwerking is een persoonlijke, indringende tentoonstelling waarbij de bezoekers in beeld en taal kunnen ervaren dat beide kunstenaars het beste in elkaar naar boven hebben gehaald”, zo laat een woordvoerster van het museum weten. 

Naar aanleiding van deze tentoonstelling is door Chrit Rousseau en Frans Budé een speciaal boek gemaakt waarin de schilderijen en gedichten zijn gebundeld. 

De expositie 'Thuiskomen' is te zien in Museum aan het Vrijthof van 12 juni t/m 31 augustus 2016 

Lees ook

Ontvang nu wekelijks een update over het goede leven in Limburg NL/BE.

Meld je nu aan!

Instagram

Bekijk de laatste #chapeaumagazine feeds op onze instagram

Bekijk onze instagram