Sportverdwazing in de media

De wekelijkse zaterdagblog van Jo Cortenraedt

Auteur: Jo Cortenraedt
Zaterdag 18 juni 2016

Sport is belangrijk. Want veel mensen beoefenen een of andere sport, veel mensen kijken ernaar en bovendien gaat er veel geld in om; het heeft een grote economische waarde. Dus is het logisch dat media daar gepaste aandacht aan besteden.

Maar ik vind dat de balans intussen zoek is. Sport is namelijk niet het allerbelangrijkste in de maatschappij. Je hebt ook nog zoiets als leven en dood, aan maatschappelijk welzijn en zoveel meer.

De Limburger opent de zaterdagkrant met een opiniestuk van een journalist die vindt dat het EK-voetbal maar saai is en dat dit de schuld is van de UEFA, de Europese voetbalbond. Het stuk is zo complex geschreven, dat ik er weinig van begrijp, maar dit terzijde. Dat de kranten vandaag de dag niet meer zozeer kiezen voor de belangrijkste nieuwsberichten op de voorpagina, omdat die de hele dag al online voorbij komen, daar kan ik tot op zekere hoogte inkomen. Maar deze keuze lijkt me het andere uiterste, of er werkelijk niks belangrijkers te melden valt. Bovendien, het zijn geen feiten, het is een gedachtegang van een enkele, jeugdige journalist. Een theorie die ik eerder zou verwachten op een verjaardagsfeest.

De VRT-radio maakte van de week ook een opmerkelijke keuze. Het nieuws werd ’s morgen geopend met het bericht dat de wielerkoers De Ronde van Vlaanderen volgend jaar niet vanuit Brugge maar vanuit Antwerpen zal starten. Bij deze wedstrijd hebben ze het over ‘de hoogmis’. Ik vermoed dat de heilige Petrus dit wat overdreven lijkt, maar los daarvan had ik het toch logischer gevonden als het nieuws was begonnen met een van de andere berichten, zoals de zoveelste staking op Zaventem, of de reacties op de politieke moord in Engeland in het kader van Brexit.

Of we moeten met z’n allen voortaan afspreken dat we met ‘Nieuws’ alleen nog ‘leuk nieuws’ bedoelen en dat alle ernstige zaken in het vervolg onvermeld blijven. Goed voor de gemoedsrust, maar dat is dan toch korte termijn-politiek.

Ook bracht dezelfde VRT-radio een paar dagen eerder een nieuwsreportage live vanuit Bordeaux. Wat was gebeurd? Het vliegtuig met de Rode Duivels was geland!  Kijk, dat is nog eens nieuws. Maar volgens mij zou het eerder nieuws zijn geweest, als de voetballers niet geland waren, want dan was er iets abnormaals gebeurd.

De Nederlandse media kunnen er ook wat van hoor. En het zal de hele zomer doorgaan met het EK, de Tour de France, de Olympische Spelen en nog veel meer. Mooi dat er veel aandacht aan wordt besteed, dan kunnen de liefhebbers er van genieten. Maar naar mijn idee hoort sport toch in een mooi blok aan het einde van de uitzending te volgen, voor het weerbericht.

Vandaag pakte de VRT-radio het dan toch op de klassieke wijze op: eerst het nieuws dat er op tientallen adressen in BelgIë politie-invallen zijn gedaan, op zoek naar nieuwe terroristen. En daarna pas  de reportage vanuit de supportersbus op weg naar de match van de Rode Duivels in Bordeaux. Kern van dat verhaal was dat er onderweg een pintje werd gedronken. Dat wilde ik als luisteraar inderdaad weten.

 Als de dienstdoende redacteur maar niet op z’n kop krijgt van zijn chef die gaat voor het adagium: geef het volk brood en spelen, dan blijft het koest.

 

 

 

Lees ook