Zomeropera Alden Biesen brengt Eugene Onegin

‘Van harde naar magische realiteit’

Vrijdag 13 mei 2016

Voor de 19e editie van De Zomeropera kiest de organisatie voor  Eugene Onegin van Pjotr Ilyich Tsjaikovski, zonder twijfel één van de grootste meesterwerken uit de romantische operaliteratuur, gebaseerd op een boek van Aleksandr Poesjkin. Bereidt u zich voor op meeslepende muziek, majestueuze balletscènes en hoogtepunten als de polonaise of de wals. Kortom, een parel van een opera in drie bedrijven (over een onmogelijke liefde), die je absoluut niet mag missen..

Artistiek Directeur Piet Vansichen: ,,’Onegin’  is wereldwijd de twaalfde meest gespeelde productie,  vlak achter de top-tienkleppers als Carmen, Madame Butterfly, Don Giovanni en La Bohème.  We kozen voor Tsjaikovski in de originele versie, omdat die muzikaal zeer toegankelijk is, met de meest doorleefde én zeer melodieuze muziek,  echt to-the-point gecomponeerd. Tsjaikovski schreef deze opera met jonge zangers in het achterhoofd. Het geheel wordt gebracht in een bijzonder innovatief decor, met drie grote wanden, die gedurende de voorstelling hun weg banen over de speelvloer. ”

Om deze voorstelling te kunnen brengen zoals die door de grootmeester is bedacht hebben jullie dus een schare van internationale, jonge zangers verzameld?

Piet Vansichen: ,,Klopt, deze cast komt uit Kosovo, Slovenië, Oekraïne, Spanje en Slowakije.  We houden audities via agentschappen. Er is het zangweekend in Alden Biesen. We benaderen zelf opmerkelijk talent  tijdens het concertjaar  en docenten tippen hun leerlingen. Momenteel zit de operawereld in een dipje. Wij bieden jonge mensen bij het begin van hun carrière een roldebuut aan in een beschermde omgeving.  We zijn geen operahuis. Wij wonen effectief enkele maanden samen en leren van elkaar. Dat vertelt zich verder in het milieu. Het feit dat we opnieuw met het creatief team van ‘Rigoletto’ kunnen samenwerken, zorgt voor een nog betere omkadering. Daarnaast werken we met Carlos Wagner als regisseur en Enrico Delamboye, dirigent en hoofdvakdocent aan het Conservatorium in Maastricht.  Het geheel loopt in co-productie met het Operahuis van Koblenz.”

Door dit laatste kunnen de kosten worden gedeeld. Niet onbelangrijk gezien het feit dat de subsidiekraan door de Vlaamse Gemeenschap voor Cultuur wordt dichtgedraaid.

Piet Vansichen: ,,In het subsidiedossier heeft Zomeropera in artistieke zin een negatief pre-advies gekregen.  Dit betekent niet dat onze artistieke kwaliteit niet voldoet, maar alleen dat de beoordelingscommissie vindt dat wij niet passen binnen de gestelde normen. Wij hebben een verhaal ingediend en dit is ontvankelijk verklaard. Een nieuwe beoordelingscommissie zal ons dossier opnieuw bestuderen. De uiteindelijke beslissing wordt in de loop van juni verwacht.”

Kijk voor meer informatie en reserveringen op: www.zomeropera.be

Lees ook