Een succesvol feest is onze verantwoordelijkheid

Van Melick the catering company partner van MECC en Amstel Gold Race

Woensdag 4 mei 2016

Jorrit van Melick zal februari 2016 niet licht vergeten. Binnen één week werd zijn bedrijf Van Melick the catering company gecontracteerd als vaste cateraar van congrescentrum MECC in Maastricht én sleepte hij de opdracht binnen om de 1500 VIP’s tijdens de Amstel Gold Race te mogen voorzien van spijs en drank. “Trots? Ik dacht het wel.”

Veel tijd om te feesten heeft de jonge ondernemer zich niet gegund. Al ruim vier jaar, sinds hij de zaak van zijn vader Jos en om Pierre overnam, is het hard bikkelen om de concurrentie voor te blijven. “De cateringmarkt is hard,” zegt Jorrit van Melick, “met veel aanbieders en dus prijsdruk. En falen is er niet bij. Of het nu gaat om een privé feest met 30 gasten of een bedrijfsevenement met 5000 gasten; als cateraar moet je altijd topkwaliteit serveren. Althans, dat vinden wij. Particulieren, ondernemers, organisaties; ze willen verwend worden. Lekker eten, goed drinken. Ze willen beleving, iets meemaken. Daarom moet je voortdurend vernieuwen, iets bijzonders brengen. Wij voelen ons verantwoordelijk voor het succes van het feest. In deze branche is mond-tot-mondreclame van onschatbare waarde. Mijn dag is goed als de klant achteraf tevreden is. Zijn er dingen fout gegaan, dan ben ik niet te genieten. Het voelt als verliezen en daar kan ik dus niet tegen.”

Krantenpagina

Nuchterheid troef dus na het binnenslepen van de prestigieuze opdrachten voor het MECC en de Amstel Gold Race. Hoewel, in een opwelling besloot Jorrit van Melick tot een bijzondere daad. Hij liet alle personeelsleden, bijna 90 mensen, met een smoesje op de foto zetten en publiceerde zijn tableau de la troupe op de achterpagina van de Limburgse kranten. Een duur grapje. “Ja,” zegt hij, “maar onze mensen maken het succes. De verkoper, de inkoper, de kok, de ober, de afwasser; elke schakel is even belangrijk. En dat wilde ik een keer aan het grote publiek laten weten.”

Jorrit van Melick viel bepaald niet met zijn neus in de boter toen hij in 2012 het bedrijf overnam. De economische crisis was nog lang niet uitgewoed, het klimaat voor (bedrijfs)feesten op zijn zachts gezegd kil. “Moeilijk? Ik zie dat anders. Juist dan is elke opdracht een kans. Je moet gewoon iets bijzonders bieden. Het bedrijf was gezond, we konden een stootje hebben. Tevens hadden wij al een uitstekende reputatie. Die hebben we verder uitgebouwd.”

MEES DDC

Daarnaast waren er voldoende middelen om te investeren in nieuwe markten. Van Melick the catering company haalde evenementen binnen bij de Stadsschouwburg Sittard, Kasteel Hoensbroek en de Rodahal in Kerkrade. Even nieuw als gewaagd was de lancering van een pop-up-restaurant onder de naam MEES Disapearing Dining Club. “Drie weekends twee avonden op een bijzondere locatie. Een schot in de roos. We zijn nu toe aan de vierde editie, deze keer in de Rodahal Kerkrade. De 1200 beschikbare tickets zijn alweer bijna uitverkocht. De gasten beleven een onvergetelijke avond. We halen alles uit de kast met optredens, bijzondere gerechten, verlichting, acts, enzovoort. Hier kunnen we laten zien wat we allemaal kunnen.”

MECC

Misschien is dat wel de basis geweest voor de beslissing van het MECC om met Van Melick naast Maison van den Boer en Hutten de derde en enige Limburgse cateraar binnen te halen. “Misschien ja. Het mooie is dat we gevraagd zijn. En dat geldt ook voor de organisatie van de Amstel Gold Race. Waarmee niet gezegd is dat je zo’n opdracht dan al binnen hebt. Integendeel. Bij Amstel bijvoorbeeld hebben we eerst in Zoeterwoude gepitcht met drie andere cateraars, daarna een offerte geschreven en vervolgens is een delegatie hier een dag komen proeven en testen. We hebben de mooiste gerechten gemaakt en tegelijk een relatie met het wielrennen gezocht. Creativiteit is dan een factor. Ook die VIP’s willen behalve heel lekker eten ook beleving. Jazeker zijn we trots. Dit zijn toch de kersen op de taart.”

Jorrit van Melick ziet de economie duidelijk aantrekken en plukt daar de vruchten van. “Er is weer ruimte voor een feestje en zowel particulieren als bedrijven weten ons te vinden. De inspanningen van de laatste jaren lonen. De markt weet dat we alle niveaus aankunnen tot en met sterrenniveau. Van vegetarische buffetten tot oma’s draadjesvlees, zo veel mogelijk in onze eigen keukens vervaardigd met duurzame ingrediënten en streekproducten. Vooral gezond eten ook, dat is de trend.”

MEES catering

En juist die trend brengt de Van Melick the catering company bij weer een nieuwe markt: de catering van scholen en bedrijven onder de naam MEES catering. Het Arcus College in Heerlen was de eerste grote klant, binnenkort volgen er meer. “Ook omdat we de certificering Gezonde Schoolkantine hebben behaald. Op termijn willen alle scholen en ongetwijfeld ook andere organisaties gezond voedsel serveren. Wij zijn er klaar voor.”

Dit jaar gaan we nog een nieuwe hoofdkeuken bouwen, want we lopen tegen onze grenzen aan. We willen doorgroeien en de kwaliteit blijven garanderen. Daarom moeten we uitbreiden in capaciteit van onze keuken. Nee, van stilzitten is hier geen sprake.”

 

www.vanmelick.nl

www.meescatering.nl

Lees ook