Paris vs Liège op Les Epicuriales

Franse chefs achter de pannen in hartje Luik

Auteur: Maarten van Laarhoven
Woensdag 11 mei 2016

Chefs van drie bekende Parijse restaurants annex brasserieën maken de komende dagen hun opwachting op Les Epicuriales de Liège, het eet- en drinkfestijn in hartje Luik dat dit jaar alweer voor de twaalfde keer gehouden wordt. Het gaat om Alexandre Morin (restaurant Chez Nina), Stéphane Jégo (Chez l’Ami) Jean en Flora Mikula (l’Auberge de Flora).

De drie binden professioneel de strijd aan met vooraanstaande vakgenoten uit Luik en omgeving tijdens de zogeheten Battles de Chefs die ’s middags worden gehouden. ’s Avonds bereiden de koks in gezamenlijk overleg diners (Dîners à Six Mains), waarvoor het publiek voor 60 euro per persoon kan reserveren via de site van Les Epicuriales.

Aanwezig zijn op een van de Battles de Chefs kost 10 euro per persoon. Tijdens deze kooksessies van een uur worden de chefs geacht hun kennis en kunde te tonen aan de hand van een aantal ingrediënten die ze pas vlak voordat zij aan het koken slaan te zien krijgen. Uiteraard krijgt het publiek het eindresultaat ook voorgeschoteld, zodat voor een relatief laag bedrag kan worden geproefd van de moderne gastronomie.

Het grootste openluchtrestaurant van Wallonië slaat ook dit keer weer zijn tenten op op het Tivoliplein in het hart van La Cité Ardente (De Vurige Stede), zoals Luik ook wel wordt genoemd.

Vijf dagen lang staat het deel van het centrum van Luik dat normaal gesproken wordt gedomineerd door La Violette (het stadhuis) en het Paleis van de Prins-Bisschoppen in het teken van de gastronomie. In totaal laten veertien grote namen uit de culinaire wereld - restauranthouders en cateraars - de bezoekers kennismaken met een keur aan geuren en smaken. Dat Les Epicuriales tijdens het pinksterweekend tevens dé plaats bij uitstek is om te netwerken, zal niemand verwonderen.

Waar in Maastricht tijdens het jaarlijkse Preuvenemint op het Vrijthof betaald kan worden met de Preuvenelap, doen bezoekers van Les Epicuriales er goed aan om voldoende epi’s op zak te hebben. Elke epi is in de stands van de deelnemende restaurants omgerekend twee euro waard. Les Epicuriales zelf is vrij toegankelijk.

Kijk voor alle informatie over tijden en activiteiten op https://www.epicuriales.be/

 

Lees ook