Folie Culinaire strikt gastronomisch genie

L’ Astrance van Pascal Barbot 36ste op wereldranglijst

Auteur: Maarten van Laarhoven
Woensdag 18 mei 2016

De Folie Culinaire, het exclusieve gastronomische evenement dat van 10 tot en met 12 oktober van dit jaar gehouden wordt in MECC Maastricht, heeft zijn eerste grote naam bekendgemaakt. Niemand minder dan Pascal Barbot, chef van het Parijse driesterrenrestaurant l’Astrance, komt naar Maastricht om zijn vakbroeders te laten zien wat koken op het hoogst denkbare niveau vermag.

Een buitenkans voor wie kennis wil maken met de keuken van Barbot, want de kans dat dit in Parijs lukt is erg klein. Het vlakbij de Eiffeltoren (Rue Beethoven) gelegen toprestaurant l’Astrance heeft slechts 25 zitplaatsen en er is een wachtlijst van zes maanden. Volgens kenners heeft de keuken ‘de grootte van een zakdoek met absoluut geen ruimte voor grote apparaten en nieuwe technologieën’. Desondanks wordt op 3-sterren niveau gekookt met authentieke technieken waarvan sommige afkomstig zijn van de vele reizen die Pascal heeft gemaakt.

De in Vichy geboren Pascal Barbot wordt in het gastronomische landschap door velen als voorbeeld gezien. Hij begon zijn carrière in Londen en ging vervolgens aan de slag bij de legendarische broers Troisgros*** in Roanne. Tijdens zijn militaire dienst schopte hij het tot kok van de admiraal. Na zijn legerdienst werkte hij vier jaar lang onder Alain Passard in l’Arpège*** waar hij later souschef werd. Na een korte tussenstop in Sydney keerde hij terug naar Frankrijk, waar hij in 2000, samen met zijn compagnon Christophe Rohat, l’Astrance opende. In slechts zeven jaar tijd wist hij hier drie Michelinsterren bij elkaar te koken.

 

De pas 44-jarige Barbot geldt als voorbeeld voor de huidige generatie jonge koks. Een aantal van zijn leerlingen heeft het onder zijn leiding gebracht tot sterrenchef.

 

Kijk voor mee informatie op: www.folieculinaire.com.

Lees ook