Pendeldienst in plaats van slagroomklopper

Directe KLM-bus tussen MAA en Schiphol

Auteur: Maarten van Laarhoven
Woensdag 25 mei 2016

De KLM heeft vandaag bekendgemaakt dat ze vanaf 9 juni twee maal daags bussen laat rijden tussen Maastricht/Eindhoven en Amsterdam Airport. Daarmee komt na acht jaar weer een directe verbinding tussen Maastricht Aachen Airport en de nationale luchthaven. Voor een belangrijk deel wordt gemikt op de buitenlandse reiziger die Maastricht of Eindhoven als eindbestemming heeft.

Slagroomklopper. Onder deze koosnaam staat de Fokker 50, het type vliegtuig waarmee de KLM lange tijd een directe luchtverbinding tussen Maastricht en Schiphol onderhield, bekend onder piloten.

In 2008 steeg het vernuftige ‘keukenapparaat’ met de twee propellers aan de voorzijde, voor de laatste keer op van Maastricht Aachen Airport (MAA) om richting Amsterdam te vliegen. Daarmee kwam na veertig jaar een einde aan de laatste binnenlandse luchtverbinding van Nederland. Limburg had het nakijken. De provincie voelde zich afgesneden van de rest van Nederland.

Het schrappen van de voorziening kostte het Maastrichtse vliegveld, waar in 2007 nog zo’n 50.000 mensen vertrokken om in Amsterdam te landen, in één klap een kwart van zijn passagiers. Zij weken uit naar andere vliegvelden in de buurt en kozen dus voor andere maatschappijen.

Voor de KLM was het wegvallen van de ‘luchtbrug’ Maastricht-Amsterdam een logische stap, aangezien de bezettingsgraad met minder dan 50 procent sterk te wensen overliet, waardoor de lijn niet rendabel was. Intern werd wel gesproken van ‘de slechtst presterende lijn ter wereld’.

Toenmalig directeur Jan Tindemans – hij nam vorig jaar afscheid - was allerminst gelukkig met het vertrek. Hij vond het besluit om de verbinding te schrappen ‘onnodig’, verklaarde hij destijds in de pers. Volgens hem kwam het besluit van de nationale luchtvaartmaatschappij juist op een moment dat het weer de goede kant opging. Bovendien: „KLM heeft het fout gespeeld”, zei hij tegen NRC Handelsblad. ,,Wat ze hebben nagelaten is promotie op de Duitse markt. Wij heten niet voor niets Maastricht-Aachen Airport. Over de grens heeft KLM vrijwel niets gedaan om het product te verkopen.”

Maar er gloort nieuwe hoop voor Maastricht, de stad die sinds enkele jaren aan de weg timmert met het binnenhalen van internationale beurzen en congressen en alleen al om die reden verlegen zit om een pendel tussen MAA en Schiphol. Vandaag maakte KLM bekend dat ze vanaf 9 juni bussen laat rijden tussen Maastricht/Eindhoven en Amsterdam Airport vice versa. De pendeldienst is gratis, aldus KLM: passagiers van de nationale luchtvaartmaatschappij kunnen bij het boeken van een vliegticket aangeven dat zij op een van de vliegvelden willen instappen. De pendeldienst rijdt twee maal daags heen en weer. Volgens KLM-topman Pieter Elbers past de uitbreiding van de busdienst in de plannen van KLM om zich nadrukkelijker te manifesteren op de Nederlandse markt, lees: de concurrentie met andere vliegvelden (waaronder Weeze, Düsseldorf, Brussel, Charleroi en Luik) aan te gaan.

De KLM schat in dat buitenlandse reizigers met bestemming Eindhoven of Maastricht veelvuldig gebruik zullen maken van de luxueuze pendeldienst. Wat goed nieuws is voor organisaties als TEFAF en instellingen als de UM en MECC Maastricht. Zij hoeven hun relaties niet langer uit te leggen waarom het handiger is om via Duitsland of België te reizen als ze naar Nederland willen. 

 

Lees ook