Provinciaal ereteken voor Jan Cober

Dirigent ‘de Roej’ cultureel ambassadeur voor Limburg

Auteur: Maarten van Laarhoven
Dinsdag 17 mei 2016

Dirigent Jan Cober van de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile Eijsden heeft de Provinciale Erepenning gekregen. Cober, die al meer dan 20 jaar samenwerkt met de harmonie, kreeg het ereteken zaterdagavond uitgereikt tijdens een volledig uitverkocht Pinksterconcert van ‘de Roej’ in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht.

Sainte Cécile, die al meer dan 60 jaar het predikaat ‘koninklijk’ draagt, is onder meer bekend van de tune en muzikale omlijsting van het tv-programma Limbourgeois van Jo Cortenraedt op L1. Het orkest staat verder al meer dan al meer dan tien jaar in het voorprogramma van André Rieu tijdens diens concerten op het Vrijthof in Maastricht. De wereldberoemde Stehgeiger is bestuurslid van Sainte Cécile.

Gedeputeerde Staten van Limburg hebben besloten de erepenning aan Jan Cober toe te kennen uit waardering voor zijn prominente verdiensten als dirigent, docent en musicus, zo stellen ze in een verklaring waarin ze hem ‘een cultureel ambassadeur voor Limburg’ noemen. Cober introduceerde vernieuwingen op muziekinhoudelijk gebied van de repertoirekeuze binnen de blaasmuziek. Daarnaast was hij vernieuwend op het vlak van onderwijsmethodiek en de benadering van de student.

In 2004 werd Cober voor zijn verdiensten in de wereld van de blaasmuziek benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Bovendien ontving hij meerdere belangrijke muziekonderscheidingen. Jan Cober is volgens de provincie hét Limburgse visitekaartje op het gebied van de blaasmuziek, die een grote internationale bekendheid geniet. ,,Hij heeft daarbij de binding met Limburg en de Limburgse muziekgezelschappen echter altijd weten te behouden. Een waar cultureel ambassadeur van Limburg”, aldus de Provincie Limburg in een toelichting bij de toekenning van de erepenning.

Lees ook

Ontvang nu wekelijks een update over het goede leven in Limburg NL/BE.

Meld je nu aan!

Instagram

Bekijk de laatste #chapeaumagazine feeds op onze instagram

Bekijk onze instagram