Niemand ontkomt nog aan Designday

Euregionaal event voor elfde keer gehouden

Auteur: Maarten van Laarhoven
Vrijdag 6 mei 2016


Designday, het evenement dat vrijwel geheel draait om jonge ontwerpers in de Euregio die toegankelijk en betaalbaar design maken, is steeds nadrukkelijker aanwezig in Maastricht. Via flyers en posters die door de hele stad worden verspreid, wordt het publiek attent gemaakt op het event dat van 27 tot en met 29 mei zijn huisbasis heeft in de SAM-decorfabriek aan de Meerssenerweg in de Limburgse hoofdstad.

Het driedaagse 'designfestival', dat deze maand alweer zijn elfde editie beleeft, wordt voorts aangekondigd op speciale zuiltjes. Die komen te staan op diverse prominente plekken in Maastricht, zoals het Kruisherenhotel en het Museum aan het Vrijthof.

Ook de Bijenkorf draagt zijn steentje bij. Het chique warenhuis, dat van oudsher grossiert in bijzonder design op velerlei gebied, zorgt ervoor dat zijn etalage aan de Kersenmarkt in Maastricht, voorafgaand en tijdens het evenement geheel gewijd is aan Designday. 

Stadmakers uit 28 Europese hoofdsteden  

Op zaterdag 28 mei brengt een delegatie bestaande uit 46 zogeheten ‘stadmakers’, afkomstig uit 28 Europese hoofdsteden, een bezoek aan Designday en de stad Maastricht. Stadmakers zijn stadsbewoners die vanuit hun eigen kennis en expertise een bijdrage leveren aan de mogelijkheid om een stad op een moderne en zo duurzaam mogelijke manier te laten functioneren). Hun komst naar Maastricht is onderdeel van de zogenoemde City Makers Summit, een internationaal event dat toevallig gelijktijdig aan Designday, georganiseerd wordt door Pakhuis De Zwijger in Amsterdam.

De stadmakers wonen onder meer een lezing bij over de tijdelijke invulling van het voormalige V&D-warenhuis aan de Grote Staat. Wethouder Gerdo van Grootheest zal de bezoekers kort toespreken. De lezing, die 13.30 uur begint, is overigens ook vrij toegankelijk voor andere geïnteresseerden.

Geschikt voor mensen met een kleine beurs

In de SAM-decorfabriek laten tientallen jonge ontwerpers zien wat ze in huis hebben. Het deelnemersveld omvat designers die sterk aan de weg timmeren, zoals glasblazer Arnout Visser, meubelontwerpers Femia Lievits en Paul Latta (It’s Latta), Françoise Oostwegel en Snijder&Co (handbeschilderd behangpapier).

De opzet van Designday is dat ook mensen met een kleine beurs thuis genieten van spullen die normaal gesproken volstrekt onbetaalbaar zouden zijn. Geen luxe voor de happy few, maar luxe voor iedereen, is een van de motto’s waarmee het event zich de afgelopen jaren manifesteerde.

Designday werkt dit jaar samen met Cube in Kerkrade, het eerste Nederlandse museum dat geheel gewijd is aan design. Vertegenwoordigers van het museum presenteren zich op de beursvloer. Op 28 mei om 14.30 uur verzorgen zij een lezing onder de titel: ‘De impact van 3D printen op design’. Iedereen is van harte welkom, aldus de organisatie.

Kijk voor meer informatie en openingstijden op  www.designday.nl 

 

 

Lees ook