Fiftytables, stijlvolle urnen en bijzonder glas

Betaalbare luxe op Designday

Auteur: Maarten van Laarhoven
Woensdag 18 mei 2016

Vijftig bijzondere, handgemaakte bijzettafels van massief hout, die in een uiterst kleine oplage worden gemaakt. Desondanks zijn de exclusieve meubelstukken zeer betaalbaar: ze variëren in prijs van zo’n 300 euro tot pakweg 800 euro. En het leuke is: ze zijn allemaal gemaakt door drie leden van één en hetzelfde gezin: Hans Wisselink uit Halle en zijn zoon en dochter Ewout en Mariëlle. De drie Achterhoekers zijn de drijvende kracht achter Fiftytabels, een bedrijfje dat een paar jaar geleden van start ging met een voorraad van welgeteld vijftig ambachtelijk vervaardigde tafels uit het allerbeste noten-, kersen-, en olijfhout.

Fiftytables is een van de tientallen deelnemers aan de elfde editie van Designday, een evenement dat van 27 tot en met 29 mei zijn huisbasis heeft in de SAM-decorfabriek aan de Meerssenerweg in Maastricht. Op het driedaagse treffen laten jonge ontwerpers of bedrijven – veelal afkomstig uit de Euregio – zien wat ze op ontwerpgebied in huis hebben. De producten die op de beurs te koop zijn hebben ten minste twee dingen met elkaar gemeen: ze zijn qua uitstraling anders dan de spullen die je in de doorsnee winkel koopt (soms gaat het om exclusieve voorwerpen), en dat terwijl ze doorgaans heel betaalbaar zijn.  Ook mensen met een kleine beurs moeten thuis kunnen genieten van spullen die normaal gesproken volstrekt onbetaalbaar zouden zijn, is de opzet van Designday.  ‘Geen luxe voor de happy few, maar luxe voor iedereen’, is een van de motto’s waarmee het event zich de afgelopen jaren manifesteerde.

De manier waarop het bedrijf van de familie Wisseling te werk gaat, sluit helemaal aan bij die gedachte. ,,Wij vinden diversiteit in het aanbod belangrijk, zodat mensen persoonlijk geraakt worden door een ontwerp”, zo laten Hans, Ewout en Mariëlle weten op hun website, waar elk meubelstuk kan worden aangekocht en afgerekend. ,,Ieder verkocht meubelstuk (het zijn er precies vijftig, red.) maakt plaats voor een nieuwe creatie. Hierdoor is onze collectie steeds in beweging.”

Op de elfde editie van Designday is ook nieuw werd te zien van vormgeefster Françoise Oostwegel. De Limburgse, die opereert onder het handelsmerk ‘Çedille by Françoise Oostwegel’ en behalve lampen ook vazen, kandelaars en flessen maakt en bovendien bestek ontwerpt, was het afgelopen jaar veelvuldig in het nieuws met haar succesvolle kroonluchter ‘Zuyd’ genaamd. Ze exposeerde er mee in onder meer Milaan. De bijzondere lamp, waarmee ze ook veelvuldig de publiciteit haalde, heeft inmiddels op diverse plekken in Limburg een plekje gekregen. Er is ook werk van Françoise Oostwegel opgenomen in het nieuwe pand van de Elisabeth Strouven-stichting in de Abstraat in Maastricht. Op Designday zullen nieuwe werken van haar hand te bewonderen zijn.

De collectie design die eind deze maand in de SAM-decorfabriek te bewonderen is, omvat een veelheid aan exclusieve ontwerpen op allerlei gebieden. Zo is er ook dit keer weer werk te zien van Bibi Smit (www.bibismit.nl), een van de weinige glaskunstenaars in Nederland die niet alleen ontwerpen, maar hun werken ook blazen en zelf slijpen. Mensen die al denken aan hun eigen uitvaart of noodgewdongen moeten stilstaan bij die van hun geliefde -  en de droeve gebeurtenis tot in de puntjes (en geheel naar eigen smaak en inzicht) geregeld willen hebben, kunnen een kijkje gaan nemen bij Olaf Wiggers, die met zijn bedrijfje Monum (ww.monum.nl) exclusieve urnen ontwerpt. Het zijn vreemd genoeg prachtige kunstwerken waar de levensvreugde afdruipt. ,,Urnen die passen bij uw levensstijl”, is dan ook het motto van Monum.  

Nog een leuk nieuwtje omtrent Designday: de ontwerpersbeurs werkt dit jaar voor het eerst samen met het Cube Design Museum in Kerkrade, een gloednieuw museum dat zich geheel richt op design en alles wat daarbij komt kijken. Het museum verzorgt een deel van het programma en laat tevens zien wat je allemaal kunt met een 3D-printer. Bijzondere ontwerpen, op kleine schaal vervaardigd in een kwaliteit waarvoor je normaal gesproken de hoofdprijs neertelt: als het aan de mensen achter Designday ligt wordt het binnen afzienbare tijd de normaalste zaak van de wereld.

Kijk voor praktische informatie en portretten van alle deelnemers op de website!

Lees ook