‘Maakstad Maastricht mag trots zijn op Designday’

Burgemeester opent elfde editie euregionale ontwerpersbeurs

Auteur: Maarten van Laarhoven
Zaterdag 28 mei 2016


Wie het leuk vindt om zijn huis in te richten met exclusieve designmeubelen maar niet meteen beschikt over een budget dat nodig is om een topdesigner aan het werk te zetten, doet er goed aan om dit weekend een kijkje te gaan nemen in de SAM-Decorfabriek aan de Meerssenerweg in Maastricht.

In de vlak achter het station gelegen oude fabriekshal van de Mosa – de immense ruimte deed in vroeger tijden dienst als decoratieatelier - is gisteravond de elfde editie van Designday van start gegaan.

Zo’n honderdvijftig genodigden, voor een belangrijk deel designers, familieleden en relaties van de deelnemende ontwerpers, hieven rond zes uur het glas op een succesvol evenement. Ook de Maastrichtse burgemeester Annemarie Penn-te Strake was aanwezig bij het openingsdiner. Zij liet weten trots te zijn op het feit dat er de laatste jaren een herwaardering is voor vakmanschap, maar ook op het gegeven dat de 'Europese stad Maastricht' haar oude naam als stad van de ‘maakindustrie’ opnieuw alle eer aandoet. ,,Design zorgt ervoor dat er bloed in de stad stroomt en dat de economie gaat bloeien”, verkondigde ze met enig optimisme.

Designday, het initiatief dat jonge ontwerpers een kans wil geven om aan de weg te timmeren (en liefhebbers van mooie spullen met een niet al te grote beurs de gelegenheid geeft in hun eigen huis te genieten van design) past in de ogen van de burgemeester helemaal bij de ambities van Maastricht als ‘maakstad’. Als het aan Penn-te Strake ligt is Made in Maastricht over enkele jaren weer een ingeburgerd begrip. In haar toespraak wees ze erop dat de productie in de loop ter tijden is uitgeweken naar lagelonenlanden. ,,Maar het design is bij ons gebleven. Azië is de fabriek van de wereld. Europa is het atelier.”

Het deelnemersveld omvat euregionale en internationale designers die sterk aan de weg timmeren, zoals glasblazer Arnout Visser, meubelontwerpers Femia Lievits en Paul Latta (It’s Latta), Françoise Oostwegel en Snijder&Co (handbeschilderd behangpapier).

De eerste Design Award 2016, een nieuwe Maastrichtse stadsprijs op het gebied van design, ging naar Bee Collective, een Maastrichts ontwerperscollectief bestaande uit Daniel Meier, Robin van Hontem en Janicke Kernland. Zij kregen de prijs (5000 euro) voor hun ontwerp voor huisvesting van een in Maastricht levende diersoort, een Batpole oftewel een vleermuizenpaal. Bee Collective, dat samen met vier anderen genomineerd was, kreeg de prijs gisteravond uitgereikt door burgemeester Penn.  

De elfde editie van Designday vindt plaats van 27 t/m 29 mei 2016 in de Decorfabriek, Meerssenerweg 215 in Maastricht. Dit jaar is het thema ‘Maak’. Het volledige programma en overige informatie is te vinden op op www.designday.nl.

Foto’s Harry Heuts

Lees ook