CHAPEAU in CANNES afl 6

Nog een Limburgs talent in Cannes

Auteur: Jo Cortenraedt
Donderdag 19 mei 2016

De Euregio was goed vertegenwoordigd gisteren in Cannes. In de eerste plaats met de broers Dardenne, die met de film ‘La Fille Inconnue’ in de hoofdcompetitie zitten. Alweer, want zodra deze Luikse filmmakers een nieuwe rolprent klaar hebben, staat de organisatie van het festival in Cannes op de stoep.

Wat dat betreft is het grootste filmfestival ter wereld soms wat al te voorspelbaar: er is een sterke voorkeur voor een relatief kleine groep regisseurs, die kennelijk goed in de smaak vallen bij de mensen die de keuze bepalen. Een beetje meer variatie in namen zou niet gek zijn. Weliswaar worden met enkele films ‘buiten competitie’ nog altijd grote sterren naar de Côte d’Azur gehaald, zoals dit jaar George Clooney en Julia Roberts, maar toch: de Fransen moeten niet teveel in dezelfde vijver vissen, willen ze in de toekomst hun toppositie niet verliezen. 

De film van de heren Dardenne speelt zich af in Seraing. Ook dit keer is het een sociaal drama, over een jonge vrouwelijke huisarts die na het spreekuur - wanneer er wordt aangebeld - de deur opendoet. Dat heeft grote gevolgen. Een degelijke film van deze oude rotten in het vak, maar ook weer niet een film die hier ‘talk of the town’ is. Al weet je het met de jury nooit.

Het valt me op dat de ingezetenen van Cannes, zoals taxichauffeurs, obers en winkelpersoneel, klagen dat het minder druk is. In eerste instantie zou je dat niet zo zeggen in deze heksenketel, maar kennelijk merken zij het aan de omzet. In ieder geval is me nooit eerder gebeurd dat mijn wijnglas zowel in de bar van Hotel Carlton als Hotel Martinez nog eens gratis werd bijgevuld, als teken van gastvrijheid. En het personeel is nog nooit zo vriendelijk geweest. Ze beseffen dus wel hou belangrijk dit festival voor de stad en hun baan is.

Gelukkig zijn er tot nu geen ernstige dingen gebeurd en werkt de opgevoerde beveiliging goed. Maar, zo zei een taxichauffeur, een aanslag is hier ook niet te verwachten. ‘De Arabische belangen, uit landen als Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten zijn hier groot. Ze bezitten hotels en ander kostbaar vastgoed. Deze landen financieren de terroristen. Maar ze gaan niet hun eigen bezittingen laten opblazen’. Zo had ik het nog niet gezien. 

En bij verrassing ontmoetten we, nadat we afgelopen weekeinde Hadewych Minis al hadden gesproken, nóg een talent uit Limburg. De inmiddels 27-jarige Stefanie Joosten is in Nederland niet zo’n naam, maar in Japan wel, en van daaruit lijkt het nu internationaal verder te gaan. De Roermondse woont al vijf jaar in Japan en werkt daar als model en actrice. Bij de fans is ze bekend vanwege haar rol in ‘Metal Gear Solid 5’,  een zogeheten gamemovie. In die rol ziet ze er zowel gevaarlijk als ook sexy uit.

In Cannes had ze een afspraak met de Amerikaanse regisseur Andrew Cathey, die haar polste voor een thriller die hij in petto heeft. Daarnaast heeft ook het Belgische televisie-productiebedrijf Woestijnvis bij haar aangeklopt. Bij de rode loper werd Stefanie al herkend door fans die haar kennen van haar gamefilm. Het zou zo maar kunnen gebeuren dat straks ook het grotere bioscooppubliek met haar gaat kennismaken. Want Stefanie gaat ervoor. Ze denkt niet Nederlands, maar internationaal. En zo moet dat in deze business. 


Foto’s: Freres Dardenne en Stefanie Joosten

Lees ook

Ontvang nu wekelijks een update over het goede leven in Limburg NL/BE.

Meld je nu aan!

Instagram

Bekijk de laatste #chapeaumagazine feeds op onze instagram

Bekijk onze instagram