Cannes sluit af met Paul Verhoeven

Chapeau in Cannes aflevering 7

Auteur: Jo Cortenraedt
Zaterdag 21 mei 2016

Praktisch gezien niet helemaal handig als je als laatste film van de competitie om de Gouden Palm in Cannes geprogrammeerd staat. Aardig wat journalisten zijn dan al naar huis toe en de stands op de Marché worden stilaan afgebroken.

In die zin heeft Paul Verhoeven geen geluk. Maar het uiteindelijke resultaat zal pas morgen / zondagavond  blijken, als de prijzen  bekend worden gemaakt. De Nederlandse regisseur heeft de Franse film ‘Elle’ gemaakt en in Cannes wordt deze nu al gezien als de beste van de vier Franse films van dit jaar. De andere waren dan ook niet zo heel geweldig. In de hoofdrol staat dé topactrice van Frankrijk Isabelle Huppert. Zij heeft al twee keer de Gouden Palm voor beste actrice gewonnen, dus de vraag is of de jury dat een derde keer gaat doen. Qua prestatie zou het goed mogelijk zijn, want ook deze keer speelt Huppert weer op de top van haar kunnen. En dat als Michelle, een zakenvrouw die een productiebedrijf van videogames leidt. Maar haar leven verandert drastisch als ze aangerand wordt. Een kolfje naar de hand van Paul Verhoeven die ruim ervaring heeft met spanning en actie, zoals bijvoorbeeld in ‘Basic Instinct’, een film die ooit ook in Cannes de wereldpremière beleefde.

Verhoeven zelf ziet het festival vooral als een goede kans om zijn film internationaal te promoten. „Natuurlijk is het mooi als je een prijs wint, maar daar ben ik toch niet zo mee bezig. Het is wel een eer als je wordt geselecteerd voor het hoofdprogramma, dat heeft impact. En daardoor gaat de hele internationale pers kijken, dus krijg je veel meer aandacht en in principe dus ook meer publiek in de zalen.”

De Nederlandse regisseur is in ieder geval blij dat hij op zijn leeftijd van 77 jaar nog volop meedraait. Al sportend probeert hij zo fit mogelijk te blijven, want hij werkt alweer aan een nieuw project, ook in Frankrijk, over de Gestapo-leider Klaus Barbie. De Tweede Wereldoorlog is een bekend terrein voor Verhoeven en in Frankrijk wordt hij volop gewaardeerd. „Paul werkt heel professioneel, hij is echt een vakman”, zei Isabelle Huppert vandaag. Een dergelijk compliment van een actrice met zo’n palmares, dat is op zich al mooi meegenomen.

Normaal gezien zal de film ‘The Last Face’ van Sean Penn geen hoge ogen gooien, al weet je dat in Cannes nooit. De vertoning werd erg lauw ontvangen en de persconferentie was ook geen feest. Ten tijde van het draaien had Penn een relatie met Charlize Theron die de hoofdrol speelt van een vrouw die werkzaam is in Liberia en daar verliefd wordt. De relatie tussen regisseur en actrice is voorbij, en tijdens de persconferentie zaten ze ruim van elkaar af en was er weinig communicatie tussen de twee.

Wat dat betreft is Cannes dan toch ook weer enigszins een afspiegeling van het echte leven, waarin geluk en verdriet dicht bij elkaar liggen.

 

 

 

Lees ook