Concurrentie voor Hadewych

CHAPEAU in Cannes afl 5

Dinsdag 17 mei 2016

De film ‘Toni Erdmann’ (met daarin onder meer Hadewych Minis) gooit bij de internationale filmpers nog altijd de hoogste ogen om de strijd voor de Gouden Palm in Cannes. Maar er hebben zich inmiddels concurrenten aangediend. Zoals de film ‘Paterson’ van regisseur Jim Jarmusch. Een ogenschijnlijk eenvoudig verhaal over een buschauffeur die ook nog poëzie schrijft. Zijn vrouw is actief en zoekt de uitdagingen. Ze houden van elkaar. Het lijkt geen al te spannend thema, maar Jarmusch weet er in alle details een mooi menselijk verhaal van te maken. Met in de hoofdrollen Adam Driver en Golshifteh.

Een regisseur die in Cannes wel vaker hoge ogen gooit is Pedro Amodovar, die dit jaar meedoet met de film ‘Julieta’.  Die leeft met dochter Antia in Madrid. Er heerst een treurige stemming in huis vanwege het overlijden van de echtgenoot van Julieta. Maar op een gegeven moment houdt Antia het voor bekeken en vertrekt van huis. Haar moeder begrijpt haar niet meer en vraagt zich af of ze haar wel ooit begrepen heeft.

Een heel ander verhaal is ‘Personal Shopper’ van Olivier Assayas, met in de hoofdrol de pittige Kristin Stewart. Haar werk bestaat eruit om de klerenkasten van een bekend mediafiguur op peil te houden. Ze vindt het maar saai. Intussen wacht ze op een teken van haar overleden broer, ze gelooft in geesten. Na afloop zei ze dat ze in het werkelijke leven wellicht niet in geesten gelooft, maar wel in ‘iets’.  ‘Ja, wat, dat weet ik ook niet.’

Stewart speelt in twee hoofdfilms dit jaar, de ander is Café Society van Woody Allen. Opvallend is dat zij uitvoerig ingaat op gestelde vragen, maar het verdomt ook maar één handtekening aan een fan te geven. Dat hoort wellicht bij haar ietwat stoere karakter.

Overdag (en soms ook ’s avonds) films en persconferenties, ’s nachts feesten, dat is het ritme van Cannes, dat menigeen na een aantal dagen opbreekt.

Zo was er de Wild Party van het Zwitserse juwelenhuis Chopard, sinds jaar en dag een van de partners van het festival. Co-president Caroline Scheufele, die zich ook vaker op TEFAF Maastricht laat zien, had zo’n 700 gasten uitgenodigd voor een exclusief feest. Champagne was er in grote hoeveelheden en het hoogtepunt was een optreden van good old Diana Ross, bijgestaan door een koortje en een stevige geluidsband. De gasten swingden op alle bekende nummers. Het werd laat, of liever gezegd vroeg.

Lees ook