Verrassende winnaar Gouden Palm

Chapeau in Cannes afl 8

Zondag 22 mei 2016

Cannes zou Cannes niet zijn als de uitslag voor de Gouden Palm niet totaal anders zou zijn dan de verwachting. Hoewel, regisseur Ken Loach heeft een mooie productie neergezet met ‘I, Daniel Blake’. 

 

Maar teveel riekt het naar het idee dat Cannes alleen de bevriende regisseurs beloont. Loach won al een keer de Gouden Palm, deze keer kregen de broers Dardenne uit Luik die niet.

Maar verbijsterend is nogal dat er geen enkele prijs is voor de Duitse film ‘Toni Erdmann’. In de hoofdrol Hadewych Minis. Heel vreemd dat hier niet de Gouden Palm viel voor beste film, de jury-prijs, de grote prijs, beste acteur, beste acteur of  beste regisseur. Door de pers werd deze unaniem als beste film gezien. Maar dat is Cannes, het is altijd anders. Vorig jaar werd de prijs gewonnen door de film die bijna nergens gedistribueerd werd, heeft niemand gezien. Niettemin, Loach is een prima regisseur, en in die zin is er niks mis met deze Gouden Palm.

Maar toch zou de organisatie een sprong moeten maken om de kansen te verbreden. Het mag niet een inner circle worden.  En Hadewych Minis speelt in een internationale film die los van de prijzen breed in Cannes is afgenomen door grote distributiebedrijven. Op die manier zet zij toch serieuze stappen buiten de landsgrenzen.

Lees ook