Opening museum La Boverie

Luik, stad in metamorfose

Auteur: Jempi Welkenhuyzen
Vrijdag 6 mei 2016


Vier dagen lang is het feest in Luik. Er is urban opera, vuurwerk en er zijn evenementen, waaronder de opening van museum La Boverie. Luik heeft de jongste jaren een heuse transformatie ondergaan. Vanaf het imposante station, langs de pas geopende passerelle kom je zo uit bij het museum, gelegen op een eilandje tussen de Maas en een aftakking hiervan. Op loopafstand hiervan ligt winkelcentrum Mediacité. Over transformatie gesproken: volgende projecten van stadsontwikkeling zijn onder meer Val Benoît en Coronmeuse.  En na La Boverie wil men straks de bibliotheek een facelift geven.

Sterk staaltje architectuur

La Boverie (het vroegere MAMAC) is prachtig opgeknapt. Architect Rudy Ricciotti heeft aan het historische gebouw, dat in 1905 werd opgetrokken ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling, een moderne vleugel gebouwd, waardoor het museum nu een totale capaciteit van 5000 vierkante meter heeft. Ricciotti, die binnen de Franse architectuurwereld bekendstaat als het ‘enfant terrible’, brengt met zijn ‘glazen box’ een hommage aan de specifieke sfeer van de locatie. Opmerkelijk is vooral de ruime lichtinval, waardoor bezoekers optimaal van de kunstwerken kunnen genieten.

Ricciotti gold eerder onder meer als inspirator voor het MUCEM-museum in Marseille. Ook de afdeling islamitische kunst in het Louvre in Parijs is van zijn hand. In Luik opende hij de bekende ‘blinde gevel’, waar de oorspronkelijke architecten al in 1905 een uitbreiding hadden voorzien, die echter nooit werd uitgevoerd. De uitbreiding omvat onder meer drie gevels met vensters van 7,5 meter hoog. Een staaltje van gedurfde technische innovatie, die ook tot uitdrukking komt in het gebruik van Ultra High Performance betonwaardoor het dak een minimale dikte heeft van 45 centimeter, maar desondanks haast lijkt op een vel papier. De pilaren aan de binnenzijde lijken verweven met de bomen buiten. De rest van het historische gebouw werd integraal gerenoveerd via innoverende technieken, waaronder de isolatie in de dakwerken, de zinkbedekking en de vervanging van het glas door polycarbonaat in de daklichten.

Flexibele museografie

La Boverie wil het voortouw nemen in de culturele dynamiek van de Luikse metropool, in de Euregio, maar ook op de as Lille-Keulen. Het museum brengt een programma van internationale wisseltentoonstellingen en biedt tevens een nieuw onderkomen aan de permanente collecties van de stad. De collectie omvat 6000 schilderijen en beeldhouwwerken en 40.000 andere werken (onder meer tekeningen en grafiek). Omdat deze prints zo gevoelig zijn, worden ze in een speciale ‘donkere galerij’ getoond.

De tentoonstelling ‘En Plein Air’, waarmee het nieuwe  Museum nu de aftrap geeft loopt tot 15 augustus. De expo telt 125 kunstwerken, die de band onderstrepen tussen het museum en het park.  Daaronder grote namen als Chagall, Cézanne, Monet, Léger, Matisse of Kokoschka.  De werken werden geselecteerd door Vincent Pomarède, directeur en Aline-François-Colin, adjunct-dircteur van het Louvre. Beiden deden dit in nauw overleg met Jean-Marc Gay, directeur van de musea in Luik.

De opbouw loopt chronologisch binnen acht thema’s. Hierbij wordt gelet op de diversiteit en de anekdotiek, waardoor artiest en bezoeker met elkaar de confrontatie aangaan. De werken zijn in bruikleen gegeven door private verzamelaars, maar ook door  topmusea in  de  VS (Dallas) en in Europa, waaronder het Prado en uiteraard het Louvre in Parijs.

Naar aanleiding van de tentoonstelling ‘En Plein Air’ is een 220 pagina's tellende catalogus verschenen, geschreven is in het Frans, maar wordt vergezeld van een Nederlandstalig boekje met uitleg over de werken.

Foto’s: Jempi Welkenhuyzen

Lees ook