In een handomdraai de lente op je bord

Veelzijdige asperge nog een maand lang vers verkrijgbaar

Auteur: Maarten van Laarhoven
Woensdag 25 mei 2016

Nog een maand en het aspergeseizoen 2016 zit er weer op. Dat wil zeggen: officieel. Op 24 juni, volgens de heiligenkalender de geboortedag van Johannes de Doper, wordt de ranke lentegroente voor het laatst geoogst, om het gewas daarna weer ruim negen maanden rust te gunnen. De liefhebber heeft dus nog even de tijd om te genieten van wat in de volksmond wel het witte goud genoemd wordt. Een fijne gedachte, want met verse asperges van Nederlandse bodem kun je alle kanten op.

Toeristen die zich afvragen hoe het toch kan dat ze tijdens lange wandelingen in Noord- en Midden-Limburg nergens bomen zien waarin asperges hangen. Mensen in Noord-Holland die via Limburgse vrienden een kilo asperges krijgen toegestuurd, ze dankbaar in een vaas zetten en vervolgens stomverbaasd zijn dat ze niet gaan groeien. En wat te denken van de argeloze vakantiegangers die een jaar na dato bij de teler komen klagen omdat zijn asperges niet te eten zouden zijn, maar zelf hebben verzuimd de voorjaarsgroente voor consumptie te schillen.

Praktische informatie

Voorlichting over asperges blijft hard nodig, zegt Anneloes Meelkop van het Nederlands asperge centrum in Hegelsom, dat zich op alle mogelijke manieren inzet om de populaire voorjaarsgroente bij de consument onder de aandacht te brengen. Het bureau is onderdeel van Aceera, een onafhankelijk projectbureau dat in het leven is geroepen om de Nederlandse aspergebranche – lees: bedrijven en organisaties die zich, op welke manier dan ook, bezighouden met de teelt en verkoop van het witte goud – te ondersteunen. Bijvoorbeeld met folders die duidelijk maken dat ‘aspergebomen’ niet bestaan en waarin staat beschreven dat je witte asperges – in tegenstelling tot de groene – moet schillen voordat je ze klaarmaakt. Hoe? Ook daarvoor hebben ze bij het Nederlands aspergecentrum tal van tips.  Zoals ze je ook kunnen vertellen hoe je de versheid van asperges bepaalt en hoe je de Koningin der Groente het beste kunt bewaren.

Gastronomische mogelijkheden onuitputtelijk

Nieuw dit jaar is de Dag van de Asperge, die onder auspiciën van het Nederlandse asperge centrum voortaan jaarlijks wordt gehouden op de vrijdag na Hemelvaart, die dit jaar viel op 6 mei. Hoewel de feestdag – waarop alles draait om de veelzijdigheid van het witte goud – begrijpelijkerwijs nog niet echt is ingeburgerd, is er vanuit de branche alle lof voor het initiatief. Alleen al als je kijkt naar de gastronomische mogelijkheden is de behoefte aan informatie evident: met asperges is veel meer mogelijk dan menigeen beseft, en dat mag best af en toe worden benadrukt, vinden telers, restaurateurs en detaillisten.

De meeste mensen kennen de bereiding van asperges op de traditionele manier, met ham en ei, maar er is nog veel meer mogelijk,” erkent ook Anneloes Meelkop van het Nederlands asperge centrum. ,,Het is een makkelijke, gezonde en vooral lekkere groente waarmee je alle kanten op kunt.”

Wie regelmatig een blik werpt op de menukaarten van restaurants, weet dat veel koks het leuk vinden om te experimenteren met de voorjaarsgroente. Nog leuker vinden ze het om hun gasten iets bijzonders voor te zetten: asperges met babytarbot bijvoorbeeld, maar ook asperges met coquilles en buikspek en zélfs asperges met bloedworst; het zijn welkome aanvullingen op de ‘andere’, niet al te ingewikkelde, aspergebereidingen die inmiddels tot de klassieke keuken gerekend worden: de witte groente (gekookt, gestoofd, geroosterd of in kleine stukjes geroerbakt met een beetje verse gember),  doet het ook uitstekend in combinatie met kreeft, (gerookte) zalm of een mooi stuk lamsvlees met vers gedopte erwtjes, producten die - net als asperges – zorgen voor een beetje lente op je bord.

Niet alleen lekker, maar ook gezond

Nog een hele maand dus om te genieten van de witte lekkernij. Wat overigens zeer verantwoord is, want asperges zijn niet alleen lekker, maar ook gezond. Ze bevatten veel vitaminen in diverse varianten, zoals vitamine K, vitamine C, vitamine B1, B2, vitamine E en vitamine B11 (foliumzuur), die zorgt voor een mooie huid. Van asperges wordt verder gezegd dat ze een gunstige uitwerking hebben op de bloeddruk, maar ook op het hart, de nieren en de lever.

Er wordt overigens nog meer gezegd: al sinds de oudheid leeft de overtuiging dat regelmatig een bordje asperges en gunstig effect heeft op je liefdesleven. Maar daarover vertellen we graag een andere keer.

Kijk voor alle informatie over asperges en evenementen omtrent het witte goud op de site van het Nederlands asperge centrum.

 

Lees ook