Vrijdag eerste Nationale Dag van de Asperge

Nieuwe feestdag daags na Hemelvaart

Auteur: Maarten van Laarhoven
Woensdag 4 mei 2016

Nederland heeft er vanaf deze week een feestdag bij: de Nationale Dag van de Asperge. De dag, waarop zoals de naam al doet vermoeden alles draait om de veelzijdige witte voorjaarsgroente, vindt voortaan jaarlijks plaats op de dag na Hemelvaart, waardoor de dag als vanzelfsprekend onderdeel wordt van het lange weekend dat daarop volgt. Komende vrijdag 6 mei, de dag die dit jaar valt na zowel Hemelvaartsdag als Bevrijdingsdag, vindt de eerste editie plaats.

De Nationale Dag van de Asperge, een initiatief van het Nederlands asperge centrum, is bedoeld om een oer-Hollands product landelijk in de schijnwerpers te zetten. Op die manier kunnen nog meer Nederlanders kennismaken met de ranke groente die slechts gedurende een beperkte periode van het jaar - ruwweg van april tot en met 24 juni - vers verkrijgbaar is en in die tijd ligt te schitteren bij de telers, in de winkelschappen of op de kramen van groenteverkopers.

Eerlijke voorlichting

Al meer dan tien jaar lang is het Nederlands asperge centrum in Horst, onderdeel van Aceera bv, hét kennis- en expertisecentrum als het gaat om de teelt, de verkoop en de bereiding van asperges. Het centrum is in het leven geroepen om de consument eerlijke informatie te verschaffen over een product dat tegenwoordig bijna het hele jaar verkrijgbaar is omdat het wordt geïmporteerd uit verre landen. Dit gaat volgens het informatiecentrum niet alleen ten koste van de versheid en de smaak; het elders telen van asperges die vervolgens worden ingevlogen, heeft ook zo zijn gevolgen voor het milieu. 

Passie voor asperges

Het Nederlands asperge centrum streeft ernaar dat met ingang van dit jaar dit jaar zoveel mogelijk gepassioneerde ondernemers in de sector zich achter de actie opstellen, waardoor de feestdag echt een landelijke uitstraling krijgt en een nationaal begrip wordt. Wat ga jij doen op de Dag van de Asperge?, luidt de retorische vraag waarmee het Nederlands asperge centrum het grote publiek warm hoopt te krijgen voor de actie.

Op dit moment hebben er zich een kleine negentig deelnemers gemeld en het aantal groeit nog steeds. ,,Voor de eerste keer is dat een heel mooi resultaat, maar we hopen dat de Nationale Dag van de Asperge zo’n succes wordt dat bedrijven die in de branche actief zijn zich massaal aanmelden”, aldus een woordvoerster van het Nederlands asperge centrum. Ze benadrukt dat restaurateurs en andere ondernemers die het initiatief willen steunen met een eigen actie zich kosteloos kunnen aanmelden.

Evenementen en acties

Tijdens de Dag van de Asperge, en in het weekend daarna, kunnen liefhebbers van het witte goud op tal van adressen door heel Nederland – veelal in de eigen regio - deelnemen aan acties, evenementen en bijzondere excursies. Daarnaast krijgen ze op veel plaatsen kortingen en kunnen ze onder meer genieten van heerlijke aspergemenu’s in restaurants die zich bij het initiatief hebben aangesloten.

Wie van het aanbod gebruik wil maken, dient zich vooraf te registreren via www.dagvandeasperge.nl  en vervolgens de speciale coupon uit te printen, die na aanmelding via e-mail wordt verstuurd. De bon dient vervolgens te worden ingeleverd bij de producenten, winkeliers en restaurateurs die aan de actie deelnemen. Onder degenen die de coupon inleveren worden prijzen verloot, waaronder een aspergeweekend, dinerbonnen en aspergepakketten.

Veelzijdige groente

Op de Nationale Dag van de Asperge zetten meerdere telers de deuren van hun bedrijven open om de geïnteresseerde consument op die manier nader te laten kennismaken met hun product. Koks worden ingeschakeld om de liefhebber ervan te doordringen dat je met asperges in gastronomisch opzicht alle kanten op kunt. Hoewel ze in de meeste gevallen nog altijd worden gekookt en opgepeuzeld in combinatie met ham, ei, een gekookt krielaardappeltje en Hollandaisesaus, lenen ze zich ook uitstekend om bijvoorbeeld te worden gebakken of te worden verwerkt in een wokgerecht.

Wie er niet voor kiest om op de Nationale Dag van de Asperge uit eten te gaan, maar liever zelf achter het fornuis plaatsneemt, kan met de deelnamebon in veel gevallen voordelig terecht bij de teler, de groenteboer of de supermarkt. Ideeën omtrent bereidingswijzen zijn te vinden op de site van het Nederlands asperge centrum.

Kijk voor meer informatie op www.dagvandeasperge.nl

Lees ook