'Samenwerken is vermenigvuldigen'

Partnership Gelissen Group en Ricoh Document Center Zuid

Woensdag 6 april 2016

Voor de foto vliegen ze samen in duizelingwekkende vaart over achtbaan Troy van Attractiepark Toverland in Sevenum. Een mooi symbolisch gebaar waarmee Astrid Pinckaers, directeur Ricoh Document Center Zuid en Jean Gelissen, ceo Gelissen Group en eigenaar Toverland, hun nieuwe zakelijke partnership onderstrepen.  

Gelissen lacht: “Gelukkig hebben we in de achtbaan van het ondernemen wél zelf de touwtjes in handen. De samenwerking met Ricoh Document Center Zuid is gebaseerd op het streven naar een hoger doel. De informatie-toestroom kent de laatste jaren een exponentiële groei en het einde van die groei is nog lang niet in zicht.”

Pinckaers: “Wij zien het als uitdaging om die enorme hoeveelheid data dusdanig te stroomlijnen, dat onze relaties het overzicht houden én dat er nieuwe kansen ontstaan door slim met al die informatie om te gaan.”

Ricoh Document Center Zuid is de regionale Monobrand Reseller van multinational Ricoh. Het serviceniveau en de slagkracht van een internationale wereldspeler wordt gecombineerd met de betrokkenheid, flexibiliteit en het inlevingsvermogen van een regionale partner. “Nauwe samenwerking begint met wederzijds vertrouwen en respect”, aldus Gelissen, ceo van Gelissen Group, waar Gepla, Toverland en ADDventures (onder andere ontwikkelaar van Nature Wonder World in Brunssum) toe behoren. “Ik weet dat bij Ricoh geen ruimte is voor zwabberend beleid. Het bedrijf is degelijk, de medewerkers zeer consistent in wat ze doen. Een brand, kortom, om strategisch mee samen te werken en groei te bewerkstelligen.” 

Met vestigingen over de hele wereld staat Ricoh bekend als voorloper en marktleider in document management en ICT-oplossingen. Vanzelfsprekend gaan deze gepaard met begeleiding van veranderingsprocessen om modern, digitaal en efficiënt te werken. Net als vele andere bedrijven kreeg de uitdijende Gelissen Group afgelopen jaren te maken met een gigantische explosie aan informatie die via verschillende kanalen binnenkomt. Tegelijkertijd was de gebruiksvriendelijkheid van hun IT-systeem niet meer optimaal.

Ricoh-directeur Astrid Pinckaers: “Met elkaar zijn we wensen op het gebied van IT gaan ontginnen. Welke ontwikkelingen zijn er binnen de verschillende bedrijven? Hoe kunnen we informatiestromen verbeteren? Een belangrijke slag die we maakten is dat iedereen binnen Gelissen Group nu tijd- en plaatsonafhankelijk kan werken. Applicaties en data zijn altijd en overal snel beschikbaar. Dat scheelt tijd, ergernis en gedoe. En medewerkers houden meer grip op de bedrijfsvoering.”

“Gelissen Group is tevreden met de veranderingen tot nu toe”, aldus Gelissen. Zo beschikt hij nu zelf over een digitale management cockpit, waarmee hij op ieder moment via zijn mobiele telefoon live kan inzoomen op de onderneming. Hoeveel bezoekers zijn er op Toverland? Wat is het ziektebeeld? Ik ben voortdurend op de hoogte van alles wat ik belangrijk vind.”

Goed partnership betekent volgens Pinckaers dat er echter nooit sprake kan zijn van een status quo.  “De ontwikkelingen op het gebied van IT gaan razendsnel. Het is aan ons om Gelissen Group in de toekomst terzijde te staan in deze evolutie. Waar dienen zich nieuwe kansen aan voor verdere innovatie? Daarin is Ricoh proactief. Er gebeurt elk half jaar wel weer iets nieuws. Dan moet je mee durven veranderen, wil je samen steeds weer naar een nog hoger level kunnen gaan.”

Toverland is in 2012 door de ANWB uitgeroepen tot Leukste Uitje in Nederland. In 2014 sleepten ze de Zoover Award voor  beste attractiepark van Nederland in de wacht. “Het is een bijzonder dynamisch en innovatief bedrijf”, aldus Pinckaers. “Deze voorsprong willen wij graag helpen behouden. Zo nemen we nu de afdeling marketing onder de loep om te kijken hoe we bijvoorbeeld content op beeldschermen op Toverland kunnen verbeteren. En ook bij de opzet van een parkplan voor Nature Wonder World hoort natuurlijk zorgvuldige IT.”

Gelissen ziet het als een pre dat Ricoh Document Center Zuid een grote multinational achter zich heeft staan. “Dat geeft extra stevigheid, vertrouwen en garantie op een zekere snelheid. Voor kleine ondernemers gaan deuren minder vlot open. Maar minstens zo belangrijk vind ik persoonlijk contact, korte lijnen en vooral open en eerlijk met elkaar omgaan. Van Astrid weet ik inmiddels: die komt uit een goed nest. En je moet met elkaar kunnen lachen op zijn tijd. Niet alleen ondernemen, maar ook samen naar leuke festiviteiten gaan zoals golfwedstrijden of City Polo Maastricht. ”

Pinckaers knikt: “Mee eens, de Bourgondische inslag zit er bij beide partijen wel in. Het voordeel van een lokale partij is ook dat wij de onderlinge relaties en belangen in de Euregio begrijpen. Ik verdiep me in zakelijke en politieke verhoudingen, spel de lokale krant, praat met veel mensen. We weten exact wat er economisch in Limburg speelt.”    

Lees ook