Burgemeester houdt feestgangers worst voor

Opening nieuwbouw Slagerij Kusters Margraten

Auteur: Maarten van Laarhoven
Woensdag 13 april 2016


Burgemeester Dieudonné Akkermans van Eijsden-Margraten heeft maandag in Margraten de nieuwbouw van Slagerij Kusters feestelijk geopend. De openingshandeling vond voor de verandering eens niet plaats aan de hand van het symbolisch doorknippen van een lint, maar met het doormidden snijden van een heuse meterslange worst. Deze was op vakkundige wijze bereid door ‘meesterworstmaker’ Roy Kusters, een van de eigenaren van de slagerij.

Bij de feestelijkheden rond de ingebruikname van de nieuwbouw waren meer dan honderd leveranciers en genodigden uit de horeca-wereld aanwezig. De gasten kregen niet alleen een stukje worst, maar ook een rondleiding door het nieuwe gebouw met meer dan 600m2 werkruimte. Behalve met een slagerij is de ruimte uitgerust met de modernste koel- en klimaatcellen en andere eigentijdse apparatuur. Daarnaast is er een kookstudio en winkel voor particulieren.

Slagerij Kusters te Margraten staat te boek als ambachtelijke bedrijf, waar nog ‘zelf’ wordt geslacht en waar producten op traditonele wijze worden bereid. Het bedrijf is al meer dan 50 jaar een begrip in het Limburgse Heuvelland.

Wie van Gulpen richting Maastricht rijdt, ziet in de ruime weilanden tussen Ingber en Margraten de Blanc Bleu Belge-runderen van Slagerij Kusters grazen. De koeien komen ‘van Het Pasveld’, een perceel tussen Margraten en Ingber. Al 35 jaar worden de dieren de eigen stallen verzorgd en afgemest. De runderen eten uitsluitend gras en op eigen land verbouwde maïs. Als ze niet buiten zijn, staan ze in groepjes van vijf in de stal. Ze groeien met elkaar op en uiteindelijk gaan ze in datzelfde groepje naar het eigen slachthuis op enkele meters van de weilanden. Hier worden ze op een rustige en diervriendelijke manier geslacht door ervaren ambachtslieden.

Diervriendelijkheid heeft bij Slagerij Kusters tot en met de slacht de hoogste prioriteit. Omdat ervoor gezorgd wordt dat de dieren tot de laatste seconde een stressvrij leven hebben, is volgens de slagers een uitzonderlijke malsheid van het vlees gegarandeerd.

Bij Slagerij Kusters vindt men dat het meeste vlees in Nederland ‘te vers’ wordt afgeleverd en daardoor bij lange na niet de smaak bereikt die een goed stuk vlees moet hebben. In Margraten krijgt het vlees na de slacht daarom nog eens 21 dagen rust. Daardoor wordt het van nature malse vlees van de Blanc Bleu Belge runderen niet alleen nóg malser, maar vooral ook smaakvoller.

Het bijzondere aan Slagerij Kusters is dat alle handelingen - verzorgen, voeden, slachten, uitbenen en portioneren – plaatsvinden binnen één bedrijf: het is een volledig gesloten circuit dat alleen mogelijk  is in een kleinschalig bedrijf. Elke stap die wordt gezet kan nauwlettend worden gevolgd en gecontroleerd, wat volgens kenners leidt tot een puur, eerlijk en ambachtelijk streekproduct. 

Lees ook